Švestkové knedlíky z tvarohového těsta zpět

Ingredience:
špaldová mouka100 gpolohrubá pohanková mouka50 gtvaroh v alobalu250 g
vejce1 kskokosový cukr1 lžícešvestky dle potřeby
mák k podáváníkokosový cukr k podáváníghí k podávání
špaldová mouka 100 g, polohrubá pohanková mouka 50 g, tvaroh v alobalu 250 g, vejce 1 ks, kokosový cukr 1 lžíce, švestky dle potřeby, mák k podávání, kokosový cukr k podávání, ghí k podávání

Příprava

Není nad švestičky z vlastí zahrádky! Dostali jsme od kamarádky pořádnou hromadu švestek, takže doma máme tak trošku švestkovou mánii. Jako každý rok jsem udělala zásoby na zimu, takže můj mrazák už teď přetéká k prasknutí. 

A protože jsme milovníci ovoce a naprosto milujeme kombinaci švestek a máku, byly švestkové knedlíky z tvarohového těsta sypané mákem, jasná volba. Nesměl samozřejmě chybět ani švestkový koláč. Ten jsme ale snědli tak rychle, že jsem vám ho nestihla nafotit, ale nebojte, příště ho ubráním a dám vám sem recept, protože byl naprosto skvělý!

Zpátky ale k dnešnímu receptu. Knedlíky jsou ze špaldové a pohankové mouky, slazené pouze troškou kokosového cukru. Tahle zdravější verze klasiky z bílé mouky je u nás hrozně oblíbená a vždy mizí rychlostí blesku. Pokud navíc knedlíčky při podávání posypete mletým mákem a přelijete trochou rozpuštěného ghí, budete v sedmém nebi…to mi věřte!

Tvaroh nejdřív lehce a opatrně osušíme papírovou utěrkou, abychom se zbavili alespoň části přebytečné vody. Takto osušený tvaroh smícháme v míse s vejcem a lžící kokosového cukru. Přisypeme pohankovou a špaldovou mouku a začneme zpracovávat těsto. Pokud máte to štěstí a vlastního robota, máte vyhráno a přenechejte práci na něm. My, co takové štěstí nemáme, začneme zpracovávat těsto vařečkou a ve chvíli, kdy se všechny ingredience spojí ho vyklopíme na vál a zpracujeme ho rukama. Pokud by se těsto stále lepilo, posypejte vál ještě troškou mouky. Vzniklé těsto by mělo být pružné, vláčné a nemělo by lepit. Zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho zatím na chvíli odpočívat do lednice.

Mezitím si vypeckujeme švestky, tak aby zůstaly celé.

Těsto vyndáme z lednice a vytvoříme z něj váleček. Z válečku postupně odkrajujeme malé špalíčky, ze kterých si v dlaních vytvoříme placičku, tak akorát velikou, aby do ní šla zabalit švestka. Velikost tedy záleží na tom, jakou jste zrovna měli úrodu. 

Těsto opatrně zabalíme okolo ovoce a vytvoříme krásný hladký knedlíček.

Hotové knedlíčky vaříme cca 10 – 15 minut (podle velikosti) ve vroucí vodě.

Podávejte posypané mletým mákem, troškou kokosového cukru a přelité rozpuštěným ghíčkem. Nebo si je dejte prostě tak, jak je máte nejraději, třeba se zakysanou smetanou nebo strouhaným tvarohem. 

Dobrou chuť!!

2016-08-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI