Těstovinový salát s tuňákem, fazolkami adzuki a řasou salicornia pro děti od 1 roku

zpět
Těstovinový salát s tuňákem, fazolkami adzuki a řasou salicornia pro děti od 1 roku
Ingredience:
těstoviny150 gfazolky adzuki50 gřasa salicornia - slanorožec50 g
cherry rajčátka10 - 15 ksbrokolicecca 5 růžičekbílý jogurt2 lžíc
vejce2 kssušené bylinky či oblíbené koření (bazalka, česnek a chilli) dle chutisůl dle chuti
pepř dle chuti
těstoviny 150 g, fazolky adzuki 50 g, řasa salicornia - slanorožec 50 g, cherry rajčátka 10 - 15 ks, brokolice cca 5 růžiček, bílý jogurt 2 lžíc, vejce 2 ks, sušené bylinky či oblíbené koření (bazalka, česnek a chilli) dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Vždycky když mě někdo osloví s tím, že má pro mě nějakou novinku na vyzkoušení, moje srdce úplně zaplesá. Já to testování tak miluju!! 

Tentokrát je to opravdu žhavá top novinka, která se na trhu objeví teprve začátkem prázdnin. Jedná se o SLANOROŽEC, neboli SALICORNII, což je řasa, která roste především na březích moře. Při zálivce slanou vodou a troše zkušeností ji lze pěstovat v květináči ze semen. Vzhledem k vysokému obsahu oleje poutá pozornost vědců jako rostlina budoucnosti využitelná k výrobě oleje, jako krmivo i zdroj biopaliva.

Řasa, která je křupavá s výrazně slanou chutí, obsahuje bílkoviny, olej, řadu vitaminů, minerálů a stopových prvků. Prokázaný je její výborný vliv na lidské zdraví. Výborná je do zeleninových salátů, k rybám, mořským plodům, do polévek, do těstovin a například místo oliv k vínu. Já jsem využila vlastně hned několik z uvedených variant, když jsem řasu použila do tohoto těstovinového salátu s tuňákem. Můžete samozřejmě salát udělat bez salicornie a jistě bude stále dobrý, přesto, pokud na řasu někde narazíte, určitě ji vyzkoušejte.

S přípravou salátu je kvůli fazolkám potřeba začít trošku dříve. Den předem si tedy namočte adzuki fazolky a následující den pak uvařte do měkka (trvá to kolem třičtvrtě hodinky a vodu vám doporučuji u fazolí vyměňovat za novou). Uvařte si také vejce na tvrdo (cca 10 minut).

Poté dejte vařit těstoviny (já jsem použila špenátové, proto mám salát také opticky více zelený) a nad ně, na páru, dejte řasu a na drobné růžičky obranou brokolici. Deset minut, po které se vaří většina obvyklých těstovin, vám k jejich uvaření stačí přesně akorát. 

Uvařené těstoviny i zeleninu slijte, smíchejte dohromady, přidejte nakrájená rajčátka, uvařené fazolky, bílý jogurt a ochuťte bylinkami. Řasa je docela slaná, já jsem tedy salát již nedosolovala, přesto pokud to budete považovat za potřebné, můžete ještě osolit a lehce opepřit. Nahoru můžete přidat rozkrojené vejce natvrdo a zastrouhnout oblíbeným sýrem.

Salát můžete podávat lehce teplý a nebo ledově vychlazený- to bodne hlavně v horké dny, jako byl třeba ten dnešní.

Dětská specifika

  • řasa je na našem trhu novinkou, čili neočekávám, že by se jejím rozborem zabýval někdo vzhledem k jejich vhodnosti pro děti. Už jenom z tohoto důvodu bych tedy nedoporučila do jednoho roku. Řasa je sice přirozeně, ale přisto dost slaná - další důvod proč nedoporučuju takto malým dětem. 
  •  obtížněji stravitelné jsou i fazolky jakožto luštěnina a také rajčata vzhledem ke své slupce (navíc jsou i silným alergenem)
2016-06-24 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI