Veganské kuličky s hlívou zapečené s rajčaty a quinoou zpět

Kuličky:
hlíva ústřičná100 golej1 lžícesterilované nebo vařené červené fazole200 g
pohankové vločky30 gpokrájený rozmarýn1/2 lžičkypodrcený římský kmín1/2 lžičky
sůl dle chutičerstvě mletý pepř dle chuti
Rajčatová omáčka:
drcená rajčata800 gčesnek2 stroužkysůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuticuketa100 g
Dále budete potřebovat:
quinoa170 g
hlíva ústřičná 100 g, olej 1 lžíce, sterilované nebo vařené červené fazole 200 g, pohankové vločky 30 g, pokrájený rozmarýn 1/2 lžičky, podrcený římský kmín 1/2 lžičky, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti, drcená rajčata 800 g, česnek 2 stroužky, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti, cuketa 100 g, quinoa 170 g

Příprava

Denně do práce nosím krabičky s obědem. Vždycky v ní najdete nějakou zdravou sacharidovou složku, zeleninu a snažím se dbát i na zastoupení bílkovin - ty se ale dají čerpat i z rostlinné stravy. Nedávno moji kolegové nad mojí stravou zpozorněli a položili mi otázku: "Marti, nejsi ty vegetarián?".

Nejsem vegetarián, ale je opravdu potřeba cpát se masem denně/b den/ob druhý den? Zjistila jsem, že to velice dobře zvládám bez masa. Je mi bez něj lehčeji. Ale třeba jednou za týden si ho dám, abych nepostrádala složky výživy, které nám dá nejlépe maso. Občas si říkám, že by to i na blog chtělo nový masitý recept...ale nakonec mě stejně fantazie svede k vegetariánským a veganských experimentům. Takže se omlouváme, pokud po nějakém lačníte. Pokusím se brzy nějaké masové recepty vymyslet.

Když už se pustím do masa, dávám si ráda hovězí. Mám například ráda kuličky z hovězího masa v rajčatové omáčce. A právě v souvislosti se mi v hlavě rozbujela myšlenka na veganskou verzi. Masu se samozřejmě nic nevyrovná, ale i moje mamka - největší masožrout - uznala, že tohle chutná skvěle.

Perfektně se mi na přípravu receptu hodila má nová zapékací mísa Emile Henry. Dostala jsem ji k nové spolupráci s e-shopem Denis Henry, na němž najdete (kromě jiného) řadu dalšího krásného nádobí této značky. Když připravujete jídlo ve stylu, kdy mísu položíte na stůl a každý si z ní bere, co hrdlo ráčí, vždy se hodí mít takový pěkný kousek inventáře po ruce. Protože nejen chuť a vůně, ale i samotný vzhled a servis dělá jídlo lákavější.

1. Hlívu pokrájejte nadrobno a na oleji orestujte dozlatova. Bude to trvat asi 5 minut.

2. Do mixéru nasypte vločky, fazole, rozmarýn, římský kmín, sůl a čerstvě mletý pepř. S pepřem šetřit nemusíte. Přidejte hlívu a rozmixujte. Ze směsi připravte kuličky o něco menší než ping pongový míček. Z tohoto množství vám vznikne asi 12 kuliček.

3. Quinou vložte do misky, zalijte vroucí vodou a sceďte. Rozprostřete do zapékací mísy.

4. Promíchejte drcená rajčata s nadrobno pokrájeným česnekem a špetkou soli. Směs nalijte rovnoměrně na quinou. Kuličky rozprostřete do mísy. Cuketu nakrájejte na slabé plátky a rozložte ji mezi kuličky. Lehce posolte a opepřete

5. Vložte do trouby předehřáté na 200°C. Pečte 30 - 35 minut.

2017-05-19 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI