Vepřová panenka na rozmarýnu - Sous Vide zpět

Ingredience:
vepřová panenka800 - 1000 golivový olej2 lžícemořská sůl dle chuti
hrubě mletý pepř dle chutirozmarýn snítkademi glace dle chuti
vepřová panenka 800 - 1000 g, olivový olej 2 lžíce, mořská sůl dle chuti, hrubě mletý pepř dle chuti, rozmarýn snítka, demi glace dle chuti

Příprava

Dnes byl velký nácvik na Boží hod. 
Udělala jsem vepřovou panenku metodou sousvide s rozmarýnem a šťouchanými brambory. Omáčka byla demi glase (z hovězích kostí a zeleniny).
Na Boží hod nás bude opravdu hodně - sejde se celá rodina a tak nebude panenka, ale vykostěný kotlet taktéž na rozmarýnu, ale za to plněný sušenými švestkami.

Jak si připravit omáčku Demi glace si vygooglíte.
Nic na tom není. Jen to potřebuje trochu času. 
 
Panenku si očistěte od všech přebytečných blan. Osolte, opepřete a s trochou oleje a snítkou rozmarýnu zatavte do vakua.
 
 
Předpokládám, že ne každý má doma Sous vide lázeň a tak si jako správní Češi musíme poradit.
Jestliže potřebujete připravit kuřecí či rybu, bude vám stačit hrnec na plotně a teploměr.
Pokud ale budete dělat vepřové a nebo hovězí, které si potřebuje v lázni poležet několik hodin, je lepší dát nádobu s vodou do trouby. Je to lepší i z toho důvodu, že se lépe udržuje teplota.
 
 
Troubu i s vodou si ohřejte na potřebnou teplotu. Bude to chvilku trvat a vy budete laborovat, kde přesně má vaše trouba ten ideál.
Krásně vám k tomu poslouží kovový teploměr vhodný do trouby 
 
 
Já pro kontrolu použila i digitální a oba ukazovali o 5 °C méně než termostat na troubě.
 

 

 
Maso musí být celou dobu ponořené. 
Tato panenka se vařila na 65°C  po dobu 120 minut.
 
Po uplynutí času rozřízněte sáček, slijte tekutinu a maso osušte papírovou utěrkou.
 
 
 
Na pánvi si rozpalte trochu oleje a maso velmi zprudka ze všech stran opečte, aby mělo tu správnou kůrčičku.
 
 
Vyjměte ho ven na talíř, přikryjte alobalem a nechte odpočinout.
Mezi tím si na pánev vraťte šťávu z masa, rozmarýn a omáčku Demi glace.
Lehce zredukujte, maso nakrájejte a můžete podávat.
 
 
Pokud chcete mít plátky krásně vysoké, maso si před zatavením do fólie svařte potravinářským provázkem, který je nutný před krájením sundat.
 
Jako přílohu můžete zvolit bramborové pyré, celerové pyré, opékané brambory a nebo šťouchané s cibulkou a slaninou jako já.
 
Dobrou chuť!
2016-12-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyostatní
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI