Vepřová pečeně na cibuli a česneku

zpět
Vepřová pečeně na cibuli a česneku
Ingredience:
vepřová pečeně bez kosti600 gvelká cibule4 ksčesnek4 - 6 stroužků
sádlo dle potřebysůl dle chutipepř dle chuti
mletý kmín dle chuti
Zelí:
sterilované zelí1 sklenice (640g)malá cibule1 kssůl dle chuti
cukr dle chutisádlo dle potřebykmín dle chuti
ocet dle chutihladká mouka dle potřeby
Bramborový knedlík:
vychladlé brambory vařené ve slupce750 ghrubá mouka200 - 250 gdětská krupička3 lžíce
vejce1 kssůl dle chuti
vepřová pečeně bez kosti 600 g, velká cibule 4 ks, česnek 4 - 6 stroužků, sádlo dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, mletý kmín dle chuti, sterilované zelí 1 sklenice (640g), malá cibule 1 ks, sůl dle chuti, cukr dle chuti, sádlo dle potřeby, kmín dle chuti, ocet dle chuti, hladká mouka dle potřeby, vychladlé brambory vařené ve slupce 750 g, hrubá mouka 200 - 250 g, dětská krupička 3 lžíce, vejce 1 ks, sůl dle chuti

Příprava

Máte rádi tuhle českou klasiku stejně jako já? Ano, pravá hospodská mňamka, ale když ono je to tak dobré! Včera jsem kvůli dětem pekla vepřovou pečení, která je libová, takže jsem si trochu pohrála se sosíkem, aby nebyl pokrm suchý. Já to prostě miluji!

Vepřová pečeně

Nejprve si vepřovou pečeni osolíme, opepříme a okmínujeme. Poté si v pekáčku rozpustíme sádlo a na něm orestujeme váleček masa ze všech stran, hezky pěkně do zlatova. Když máme vepřovou pečeni orestovanou, tak ji z pekáčku vyjmeme na talíř a na sádlo přidáme cibuli na jemno pokrájenou: Cibulku restujeme do tmavě hnědé barvy, pak přidáme pokrájený česnek, promícháme, odstavíme ze sporáku a vložíme zpět orestovanou vepřovou pečeni. Pak podlijeme vodou, přiklopíme pekáček víkem a dáme péci do trouby na 200°C do měkka - nezapomeneme průběžně podlívat, polívat pečeni a lžící škrábat napečený okraj pekáče, který nám zajistí tmavě hnědou barvu výsledného "sosu". Když máme maso měkké, tak odklopíme víko pekáče, aby se nám dopekla kůrčička. Upečenou vepřovou pečeni vyjmeme z pekáčku a za pomocí ponorného mixéru rozmixujeme dohladka.

Zelí

Nejdříve slijeme lák ze zelí a necháme jej okapat. Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme zelí, osolíme, okmínujeme, zakápneme trochu octem a přisypeme cukr a nakonec zaprášíme moukou.

Bramborový knedlík

Brambory na knedlíky je nejlepší uvařit si den dopředu, aby nám vychladly a těsto drželo při samotném vaření lépe. Nejprve všechny brambory oloupeme, pak si dáme stranou 3 nebo 4 brambory a jenom je rozmačkáme, abychom v těstě měli i kousky brambor. Ostatní brambory najemno nastrouháme. Mezitím si dáme vařit osolenou vodu, ale soli dáme jen špetku, protože brambory tu sůl do sebe hodně nasáknou.

Když máme brambory nastrouhané, vysypeme je na pracovní desku, uděláme do nich důlek, do něj dáme ostatní ingredience a postupně vypracujeme pevné těsto. Podle typu brambor můžeme přidat ještě trochu krupičky. Nakonec už je vypracujeme šišky (těsto by mělo být pevné, ale né tuhé), ty vložíme do vroucí vody a vaříme 20 minut.

2017-03-20 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI