Vepřová plec podle Vendy

zpět
Vepřová plec podle Vendy
Ingredience:
sádlo2 lžícevepřová plec1 kgvelká cibule2 ks
protlak1 ks (115g)velká mrkev2 ksceler kousek
kyselá okurka2 kssmetana1 lžícehladká mouka1 - 2 lžíce
sůl dle chutipepř dle chutivývar dle potřeby
sádlo 2 lžíce, vepřová plec 1 kg, velká cibule 2 ks, protlak 1 ks (115g), velká mrkev 2 ks, celer kousek, kyselá okurka 2 ks, smetana 1 lžíce, hladká mouka 1 - 2 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti, vývar dle potřeby

Příprava

Už jsem nevěděla co uvařit. To asi znáte, že jo? Tak jsem se zeptala Vendulky, co by si přála. Odpověď byla taková, že by ráda omáčku, aby tam byla kyselá okurka, ale ne ta hnědá omáčka (pozn. Vendulka mi chtěla říct, že nechce Znojemskou). A pak mi řekla, že by omáčka měla být červená, a aby tam byla i mrkvička. No a tak vznikla tato úžasná omáčka, kterou vám mohu ze srdce doporučit, protože je to zas něco úplně jiného, ale moc dobrého.

Vepřovou plec osolíme, opepříme, a pokud ji chceme mít hezkou v řezu, tak ji prošpikujeme mrkví (není to však podmínkou). V hrnci rozehřejeme sádlo a na něm zesklovatíme na jemno pokrájenou cibuli. Připravenou vepřovou plec opečeme ze všech stran, aby se nám hezky zatáhla. Poté přidáme rajčatový protlak, zalijeme vývarem a necháme dusit do měkka. Mezitím, co se nám dusí maso, tak si oloupeme mrkve a celer a dáme si zeleninu vařit zvlášť do osolené vody. Měkké maso vyjmeme a uložíme na teplé místo. Šťávu z masa zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou v troše vody, necháme provařit, na zjemnění omáčky přidáme trochu smetany a dochutíme solí a pepřem. Provařenou omáčku nakonec přecedíme přes cedník, abychom ji měli krásně hladkou. Do hotové omáčky přidáme uvařenou nakrájenou zeleninu, pokrájenou kyselou okurku a můžeme servírovat společně s plátky vepřové plece. Jako přílohu zvolíme houskový knedlík, bramborový knedlík, těstoviny, ale hodí se skvěle i rýže.

2017-04-20 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI