Žampionové risotto s lanýžovým olejem zpět

Ingredience:
máslo3 lžíceolivový olej dle potřebyšalotka1 ks
žampiony250 grýže na risotto (Arborio, Carnaroli nebo Acquerello)250 gbílé víno1,5 dcl
horký vývar (z masa či hub a zeleniny)1 lparmazán75 gcitronová šťáva dle chuti
česnek1,5 stroužkulanýžový olej dle potřebysůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
máslo 3 lžíce, olivový olej dle potřeby, šalotka 1 ks, žampiony 250 g, rýže na risotto (Arborio, Carnaroli nebo Acquerello) 250 g, bílé víno 1,5 dcl, horký vývar (z masa či hub a zeleniny) 1 l, parmazán 75 g, citronová šťáva dle chuti, česnek 1,5 stroužku, lanýžový olej dle potřeby, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti

Příprava

Další variace na mé oblíbené risotto, které navíc patří k těm jednodušším. Houby se dají použít jakékoliv, nicméně žampiony jsou k dostání celoročně a jejich chuť je skvělá! Lanýžový olej navíc risottu dodá další zajímavou chuť. Doporučuji použít kvalitní olej, jeho pořizovací cena však není zrovna nízká.  Postačí tedy i lanýžový olej, který je k dostání v supermarketech (např. Globus). Takže stačí pár základních surovin, vývar a můžete vykouzlit luxusní oběd či večeři.

  1. Připravte si horký vývar. Pro samotnou přípravu risotta je horká tekutina základní ingrediencí. (Můj tip: Aby nebylo nutné pokaždé vařit nový vývar, předpřipravte si jej a zamrazte. Poté vždy jen vývar rozpustíte a můžete jej používat mimo jiné i do omáček či polévek.)
  2.  Jemně nakrájenou šalotku dejte zpěnit do rozehřátého tuku (1 lžíce másla a 2-3 lžíce olivového oleje). Šalotku restujte, dokud nepovolí a nezměkne. Neměla by chytat zlatavou barvu, ale naopak by měla v risottu splynout se zrníčky rýže.
  3. Očištěné a na plátky nakrájené žampiony (menší část si odložte na později) přidejte k šalotce a restujte. Houby do sebe nejprve nasají všechen tuk (proto případně přidejte olivový olej), poté pustí vodu, v tuto chvíli ještě chvíli restujte, dokud se neodpaří voda.
  4. K šalotce a houbám přidejte trošku olivového oleje a poté připravenou rýži a opět restujte cca 30 – 45 sekund, tak aby se každé zrníčko rýže obalilo tukem. Poté přilijte víno a nechte na středním plameni, za občasného míchání, tekutinu odpařit (v tomto množství trvá proces pár sekund).
  5. Jakmile je víno odpařené, přidejte 1 – 2 naběračky horkého vývaru. Po každé, když se tekutina odpaří, přidejte další naběračku a tento proces opakujte, dokud není rýže hotová – tedy na skus (nesmí být příliš měkká, ale ani příliš tvrdá). OD RISOTTA VŠAK NIKDY NEODCHÁZEJTE!
  6. Před poslední naběračkou vývaru přidejte k rýži půlku najemno nasekaného česneku.
  7. Risotto stáhněte z ohně. Přidejte lžíci másla, nastrouhaný parmazán a nechte 2 minuty odpočinout pod pokličkou. Poté rychle zamíchejte a dle potřeby dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou.
  8. Zbylé žampiony orestujte na kapce olivového oleje. Stáhněte z ohně a přidejte velmi  jemně nasekaný česnek, sůl, pepř, citrónovou šťávu a lanýžový olej.
  9. Risotto podávejte s pár kapkami lanýžového oleje a opečenými žampiony.

TIP:  U másla si dejte pozor na nízký stupeň přepalování, raději máslo rozehřejte pomalu na slabém plameni.

TIP: Rýže má mít konzistenci al dente – tedy na skus. Během procesu přilévání, vypařování horkého vývaru a promíchávání, se z rýže uvolňují škroby, které mají za důsledek následnou krémovitou konzistenci risotta.

TIP: Ze žampionů můžete odstranit nožičky a použít do vývaru.

TIP: Vývar si můžete připravit i jednoduše před přípravou risotta. Ideální je kuřecí vývar, kdy pro dosažení nejlepší chuti dejte kuřecí skelety a odřezky péct na 210°C do zlatova. Na směsi oleje a másla orestujte cibuli, kořenovou zeleninu a nožičky ze žampionů. Přidejte pečené kuřecí i s výpekem, zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořeno. Tekutinu nechte zavařit, seberte pěnu z povrchu a nechce vařit na středním plameni po dobu max. 2 h (poté má vývar tendenci hořknout).

2016-10-20 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostdětská oslava
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI