Zapečené těstoviny s květákem a tuňákem pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
těstoviny (Panzani torti)250 gkvěták12 hlávkytuňák ve vlastní šťávě160 g
tvrdý sýr (gouda)100 gsmetana ke šlehání150 mlmuškátový oříšek dle chuti
sůl dle chuti
těstoviny (Panzani torti) 250 g, květák 12 hlávky, tuňák ve vlastní šťávě 160 g, tvrdý sýr (gouda) 100 g, smetana ke šlehání 150 ml, muškátový oříšek dle chuti, sůl dle chuti

Příprava

Tenhle recept je mou první vlaštovkou v rámci kampaně #MalýSvátek. Malý svátek je jeden den v týdnu, který si užijete společně s rodinou, dáte si nějaké jednoduché a přitom lahodné jídlo a vychutnáte si ho u jednoho stolu. Když se řekne dobré a rychlé jídlo, je dost možné, že mezi prvními vás napadnou těstoviny. A to je naprosto správně – s Malým svátkem totiž přichází oblíbená značka Panzani, díky které se teď můžete těšit na velkou vlnu těstovinových receptů u mě na blogu.

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu (já jsem zvolila tyto malé vrtulky torti, které se vaří 7 – 8 minut). Vařit zároveň dejte i květák, a pokud si s odhadováním času troufáte a nemáte problém pak uvařený květák z hrnce vybírat, můžete udělat i oboje v jednom zároveň, neboť doba vaření obojího je přibližně stejná. Uvařené těstoviny slijte a propláchněte studenou vodou. Květák vyberte a společně se smetanou rozmixujte na hladké pyré. Osolte a ochuťte ho muškátovým oříškem dle chuti (počítejte ale s tím, že budete přidávat ještě i slaný sýr a tuňáka, proto to s množstvím soli nepřežeňte).

Nalijte pyré do těstovin, přisypejte i nahrubo nastrouhaný sýr a tuňáka (přebytečnou vodu z plechovky slijte) a dobře promíchejte. V případě potřeby můžete ještě dosolit.

Dejte do vymazané zapékací formy a pečte na 180°C do zlatova – v mojí troubě to trvá přibližně půl hodinky.

Dětská specifika:

  • Smetana se pro vyšší obsah projímavých tuků a možné zatížení ledvin doporučuje od 1 roku.
  • Obdobně to platí i pro vysokoprocentní a poměrně slaný sýr.
  • Ačkoliv není konzerva typický příklad zdravé výživy, v případě ryb jde o velkou výjimku, neboť jsou ryby nenahraditelné svým obsahem mastných kyselin. Doporučuji od 1 roku.
  • Pozor na muškátový oříšek - ve velkém množství má halucinogenní účinky (v malé míře k okořenění je bezpečný).

Vytvořeno ve spolupráci s Panzani.

2019-03-29 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI