Žemlovka s jablky a s tvarohem zpět

Ingredience:
rohlíky4 ksmléko150 mlvejce1 ks
sůl špetkavanilkový cukr20 gskořicový cukr20 g
skořice1 lžičkavětší jablko2 ksrozinky40 g
brusinky20 grum5 clplátky mandlí15 g
tvaroh250 gmoučkový cukr1 a půl lžícevanilkový extrakt1 lžička
máslo20 g
rohlíky 4 ks, mléko 150 ml, vejce 1 ks, sůl špetka, vanilkový cukr 20 g, skořicový cukr 20 g, skořice 1 lžička, větší jablko 2 ks, rozinky 40 g, brusinky 20 g, rum 5 cl, plátky mandlí 15 g, tvaroh 250 g, moučkový cukr 1 a půl lžíce, vanilkový extrakt 1 lžička, máslo 20 g

Příprava

Mám pocit, že jsem žemlovku měla snad jen párkrát v životě. Určitě v jídelně na základce (a musím říct, že mi celkem chutnala) a od Leničky si ji pamatuju tak jednou (ale nechci jí křivdit!).

Byla to ale právě maminka, která mi tak nějak zhruba řekla postup "jak na to", ale abych připsala nějaký "kredit" (protože to je přece důležité) i sobě, tak jsem si ten recept v podstatě vymyslela za pochodu. Teda vymyslela. Není na něm nic nového. Myslím. Ale i tak mi maminka Lenička i tatínek řekli, že je to nejlepší žemlovka, jakou jedli. Tatínek řekl, že je "dokonale vyvážená. Akorát sladká, není tam moc ani málo tvarohu, není suchá ani rozmočená, prostě skvělá." Jsem si skoro jistá, že v téměř každé rodině je nějaký oblíbený recept na žemlovku, ale pokud není a nebo byste chtěli vyzkoušet nějaký jiný (doufám teda, že je jiný), tak tady je.

P.S.: Ještě to nemám vyzkoušené, ale předpokládám, že by to mohlo být dobré i s bílými bagetkami místo rohlíků. Takovou verzi vyzkouším v Norsku.

Postup:

Předehřejte si troubu na 160 °C. Máslem vymažte nádobu, ve které budete žemlovku péct.

Nejdřív si všechno připravte. V mléce (120ml) rozkvedlejte vajíčko se špetkou soli. Rozinky a brusinky namočte v rumu. Nakrájejte si rohlíky na kolečka. Tvaroh rozmíchejte s cukrem a extraktem a rumem, ve kterém jsme pár minut nechali rozinky a nakonec zjemněte asi 20ml mléka. Jablka zbavte slupky a nakrájejte na tenké plátky.

Kolečka rohlíků lehce namočte do mlékové směsi a poklaďte jimi spodek pekáčku. Posypte 1/5 vanilkového cukru. Na rohlíky naskládejte jablka a zase posypte jednou částí vanilkového a tentokrát i skořicového cukru. Posypte sušeným ovocem a mandlemi. Pak na jablka dejte tvaroh a pak znovu jablka a znovu je posypte částí obou cukrů plus přidejte ještě navíc skořici. Nakonec poklaďte na jablka ještě vrstvou rohlíků (já dala dvě) a posypte zbytkem cukrů. Poklaďte malými kousky másla a dejte do trouby péct asi 30-40 min. Posledních 5 minut můžete dát troubu na gril, aby se navrchu udělala trochu kůrčička.

Nejlepší je žemlovku podávat ještě teplou, ale i studená bude určitě dobrá. Dobrou chuť.

2014-05-30 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI