Žemlovka s vanilkovým krémem a malinami zpět

Ingredience (menší zapékací miska):
žloutky4 kscukr krystal100 gsůl špetka
hladká mouka (můžete vynechat)50 gmléko250 mlsmetana ke šlehání250 ml
*vanilkový extrakt1 lžičkapečivo typu vánočka, croissant dle chutimaliny (mražené)100 g
bílky4 kscukr krystal + lžíce na posypání50 g
žloutky 4 ks, cukr krystal 100 g, sůl špetka, hladká mouka (můžete vynechat) 50 g, mléko 250 ml, smetana ke šlehání 250 ml, *vanilkový extrakt 1 lžička, pečivo typu vánočka, croissant dle chuti, maliny (mražené) 100 g, bílky 4 ks, cukr krystal + lžíce na posypání 50 g

Příprava

Od té doby, co jsem zjistila, že žemlovka jde udělat i jinak a že může být tak dobrá, až se po ní budou oblizovat i ti, co ohrnují nos nad klasikou s jablky a rozinkami, střádám si do zásoby veškeré staré pečivo. A nemluvím teď o rohlíkách, protože ty do mojí žemlovky prostě nepatří. Kousek zapomenuté vánočky či croissant, kterého si nikdo nevšimnul a který druhý den není ani křehký, ani křupavý. Obvykle toho u nás doma moc nezbude, ale občas se v chlebníku něco takového najde a hned to putuje do speciálního sáčku v mrazáku. Minule jsem plátky vánočky spojovala marmeládou a žemlovku sypala čokoládou, tentokrát jsem přidala maliny.

PS: Oproti původnímu receptu jsem omylem do základu vanilkového krému vmíchala hladkou mouku (na stejném papírku jsem totiž měla i krém do koblih s takřka totožným složením), zdá se mi, že díky tomu žloutková směs, která se celá nevsákla do pečiva, strukturou a chutí připomínala krémový pudink. S malinami skvělá kombinace!

PS: Jakmile bílkový sníh během zapékání začne chytat zlatou barvu, nespouštějte z žemlovky oči. Já jsem se na vteřinu otočila pryč a sníh už mi málem zčernal, na fotce s žemlovkou na talířku je to pěkně vidět. 

Ve větší misce rozšleháme žloutky s cukrem a solí (případně i s hladkou moukou). V rendlíku ohřejeme mléko, smetanu a vanilkový extrakt téměř k bodu varu, odstavíme a naběračkou ho tenkým pramínkem za stálého míchání metličkou přilijeme ke žloutkům, tak získáme základ na vanilkový krém.

Zapékací misku vymažeme máslem. Vyskládáme ji plátky pečiva (měla jsem 2 croissanty - z toho jeden sypaný čokoládou, asi 1/4 vánočky a k tomu dvě kynuté buchty bez náplně) tak, aby nikde nezůstaly volné mezery. Navrch nasypeme maliny a vše zalijeme horkou žloutkovou směsí. Necháme 15 minut stát, aby pečivo nasáklo mlékem.

Tip: Pokud pečivo vyskládáváte ve více vrstvách, každou z nich posypte trochou malin a prolijte částí žloutkové směsi. 

Troubu si předehřejeme na 180°C. Žemlovku zapékáme 20 minut, poté na ni navrstvíme bílkový sníh (postup níže), posypeme ho lžící cukru a pečeme, až sníh zezlátne, zhruba 10 minut. Podáváme teplé. 

Na bílkový sníh šleháme bílky, až vznikne středně pevný sníh, po částech přisypeme cukr a vyšleháme do pevných špiček.

2018-01-29 Hlavní chody

Poznámka

*vanilkový extrakt můžete nahradit vanilkovým luskem, v tom případě ho rozřízněte, vyškrábněte zrníčka a ta spolu s luskem nejdříve krátce povařte v mléce se smetanou - já jsem použila extrakt, ale přidala jsem k němu i špetku mleté vanilky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI