Léčivá pampelišková káva zpět

Ingredience:
kořeny pampelišky40 - 50 ks
kořeny pampelišky 40 - 50 ks

Příprava

Jste-li milovníci bezmasé, zdravé, či jakkoli „jiné“ stravy, určitě jste se ve svém okolí někdy setkali s posměšnými otázkami  typu: „A co teda jíš, kořínky? “ Pokud se rozhodnete vyrobit si vlastní pampeliškovou kávu, budete již konečně moci hrdě zvolat: „Ano! “

Příprava kávy (tedy přesněji její zdravé náhražky) z kořene pampelišky je poměrně snadná, i když časově malinko náročnější. Rozhodnete-li se však její výrobě obětovat jedno (možná dvě) odpoledne, Vaše tělo Vám poděkuje. Nejenže je překvapivě lahodná, ale obsahuje také množství zdraví prospěšných látek.

Její léčivé účinky jsou téměř zázračné:

  • odkyseluje organismus a dodává energii
  • podporuje lymfatickým systém, zbavuje přebytečné vody a otoků
  • pomáhá hubnout a startuje metabolismus
  • detoxikuje tělo od odpadních a toxických látek
  • podporuje správní zažívání
  • podporuje činnost jater a žlučníku
  • podporuje činnost ledvin a močového měchýře
  • je vhodná pro diabetiky – srovná hladinu krevní cukru
  • pozitivně ovlivňuje činnost srdce a vysoký krevní tlak
  • snižuje cholesterol v krvi
  • je silně proti-karcinogenní – prevence rakoviny
  • působí protizánětlivě
  • čistí a posiluje střeva
  • vhodná při akné, ekzémech a vyrážkách 

Kořeny pampelišky sbírejte na co nejčistším místě (dále od silnic a míst, kde celé město venčí psy). Rostliny není snadné vytrhnout ze země i s kořenem,  vyzbrojte se tedy raději nějakým nástrojem, např. rýčem. Nebojte se nasbírat větší množství drogy, při přípravě se odpaří voda a obsah kořene se značně zmenší. (Pro představu – z padesáti středně velkých kořenů vznikne ve výsledku cca 100 gramů kávy.)

Kořeny po příchodu domů co nejdříve důkladně očistěte od hlíny. Použijte kartáček a mytí několikrát opakujte. Poté kořen nakrájejte na malé kousky a nechte oschnout. Nakrájené kořeny naskládejte na plech a sušte (pražte) v troubě při teplotě asi 180 stupňů (bude to trvat cca půl hodiny nebo více, dle množství). Pravidelně kontrolujte, kořen se nesmí v žádném případě spálit! Z trouby plech vyjměte v momentě, kdy je kořen zcela tvrdý.

Nyní jej nechejte prochladnout a umelte (v kávovém či elektrickém mlýnku, případně v hmoždíři). V tuto chvíli můžete prášek ještě opatrně opražit na suché pánvi, není to však nutné.

Horká pampelišková káva

Pampeliškovou kávu servírujeme stejně jako klasického „turka“.  Jednu až dvě lžičky zalijeme vroucí vodou. Několik minut počkáme, prášek si sedne. Pokud by měly nějaké kousky tendenci plavat na povrchu, můžeme přecedit. Možno osladit či podávat s rostlinným či normálním mlékem.

Ledová pampelišková káva

Velmi lahodná a osvěžující je také ledová pampelišková káva. Pro její přípravu dvě lžičky prášku v hrnečku zalijeme vroucí vodou. Pokud chceme osladit, učiníme tak v tomto momentě. Kávu necháme vychladnout. Sklenici naplníme ledem a kávu do ní nalijeme přes sítko. Můžeme dochutit mlékem.

2017-04-12 Nápoje

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI