Rozhovor s časopisem Štamgast a gurmán

Rozhovor s časopisem Štamgast a gurmán zpět

Zde se nabízí otázka, kdo je amatér a kdo profesionál. Protože profíků tam máme pár. Když budeme brát v potaz praxi či školu v oboru. Ale dalších padesát by klidně třeba panu Pohlreichovi v dezertech natrhlo gatě (velký smích). Je tam spousta blogerek, které přispívají do časopisů, vaří na food festivalech a jsou již poměrně známé. I přesto, že působí na pažitce bezplatně, rádi je sdílíme a propagujeme dál a poukazujeme na jejich kvality, projekty a další činnosti v gastronomii.

30. 6. 2014 - Poslední červnový den přinášíme rozhovor s našimi oblíbenými spolunadšenci pro kvalitní jídlo, pití a vaření - serverem pazitka.cz, respektive s jednou z jejich krásných poloviček, Monikou Růžičkovou.

Kdo přišel s nápadem založit Pažitku?
Náš zřizovatel Vestavné spotřebiče s.r.o., které chtěly udělat radost svým spokojeným zákazníkům, kterých jsou již dnes tisíce. Protože prodejem spotřebiče u nás péče o zákazníka nekončí …(úsměv)

Jak dlouho fungujete?
Náš web byl oficiálně spuštěn 1. listopadu 2013 zhruba 8 měsíců tedy.

Co vše u vás na webu a na Facebooku najdeme?
Kvalitní kuchaře s příběhem, protože nejsme sběrači jen pouhých receptů, ale zajímáme se o příběh receptu, jako takového. Osobnost kuchaře a nálada, při které zrovna konkrétní recept vaří, je pro naše návštěvníky zajímavá. Můžete též narazit na spoustu dobrých blogerů a nyní nově také tipy na farmy, vinařství a pivovary z celé ČR. Vidět  lze spousta dobrého jídla a veselou redakci, která je se svými kuchaři/kuchařkami v kontaktu. (smích)

Kolik lidí u vás bloguje?
V této době asi 80 lidí a zájem stále stoupá….

Jaký je poměr spolupracujících profesionálů a amatérských nadšenců?
Zde se nabízí otázka, kdo je amatér a kdo profesionál. Protože profíků tam máme pár. Když budeme brát v potaz praxi či školu v oboru. Ale dalších padesát by klidně třeba panu Pohlreichovi v dezertech natrhlo gaťě (velký smích). Je tam spousta blogerek, které přispívají do časopisů, vaří na food festivalech a jsou již poměrně známé. I přesto, že působí na pažitce bezplatně, rádi je sdílíme a propagujeme dál a poukazujeme na jejich kvality, projekty a další činnosti v gastronomii.

Podnikáte sami gurmánské výpravy?
Určité akce v plánu máme, ale nehodláme ohromovat křepelčími vajíčky na kaviárovém kolečku (velký smích). Vařit se spotřebiči v akci budeme na jedné z prvních akcí, kterou bude Oživené židovské město v Třebíči. Nabídneme zde návštěvníkům staročeskou kuchyni v moderním pojetí, právě se Zlínským Petrem Chudárkem z Regionu na talíři. Zúčastnili jsme se jejich dvou autogramiád u vás ve Zlíně a asi to přerostlo ve vzájemné sympatie „nováčků“, kteří se o pomyslné gastronomické místo na internetovém poli hodlají poprat. Petr má přizvat i šikovného kamaráda kuchaře, takže budeme silná parta. Moc se na Peťu a jeho doprovod těšíme a hodláme si to pořádně užít.

Co vás v poslední době v gastronomii příjemně překvapilo?
Konečně se lidi zajímají o kvalitní potraviny, původ a čtou si cedulky se složením. Protože kvalitní potraviny nejsou drahé. Chcete za každou cenu ušetřit, můžete si také pochutnávat na soli z Polska, nebo jíst pečivo z prášku co obsahuje vlasy a kopyta z Číny. (smích) Už se prosím vás proberme! Nejsme přece odpadkové koše. Je to jen a jen naše vina. My kupujeme nekvalitní potraviny ze zahraničí, tak je nám taky servírováno. Čemu se pořád divíme…brambory z Francie, česnek z Portugalska, kde to jsme?! Miluju Romana Vaňka a až ho potkám, dostane ode mě pusu za svůj pořad, kde on sám je udiven novými informacemi z výroby. Také panu Pohlreichovi a jeho pořadům můžeme děkovat. Otevřel lidem oči.Dále vznik farmářských obchodů, tržišť a jiných prodejen, kteří mají společný cíl. Kvalitní snad ČESKOU potravinu. Největší pozitivum je snad zjištění lidí, že majitelé dobrých restaurací nejsou drazí. Nenárokují si na své menu nechutné částky, ale odpovídající částky ku kvalitě potraviny a preciznosti přípravy.

A co nepříjemně?
Třeba zrovna různá zjištění z pořadu pana Vaňka. Díl o mouce, zpracování a balení stejné mouky pod různé etikety za jinou cenu, je k naštvání, nebo k smíchu?! Teď nevím….(úsměv)

Kde na vás mohou čtenáři narazit osobně?
Letos se držíme trošku zpátky a spíše se rozhlížíme. Nechtěli jsme se vrhat do něčeho, co by nás naší nezkušeností mohlo „sežrat za živa“ (smích)  Takže letos zatím 18. -19. -20. července v Třebíči na Oživeném židovském městě. Řešíme různé pozvánky, na které jsme ještě s konečnou platností nekývli. Pozvánky vítáme. O všem vás budeme informovat buď na webových stránkách, nebo pažitkovském facebooku J Kod nás bude chtít navštívit v Třebíči určitě vítáme, kdo nás kontaktovat nebo se sejít, jen do toho!

 

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.


Autor/zdroj: Štamgast & Gurmán
Foto: Pavel Rybníček/ redakce rádia Region Vysočina
Fotogalerie
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI