Broskvové chutney s bazalkou zpět

Ingredience:
zralé broskve (nektarinky)8 ksvelké červené cibule2 ksolivový olej dle potřeby
čerstvý zázvor3 cmčervená kapie1 ksbazalka svazek
římský kmín1 lžičkahřebíček5 ksbobkový list2 ks
česne2 stroužkytřtinový cukr150 gjablečný ocet125 ml
sůl dle chutipepř dle chuti
zralé broskve (nektarinky) 8 ks, velké červené cibule 2 ks, olivový olej dle potřeby, čerstvý zázvor 3 cm, červená kapie 1 ks, bazalka svazek, římský kmín 1 lžička, hřebíček 5 ks, bobkový list 2 ks, česne 2 stroužky, třtinový cukr 150 g, jablečný ocet 125 ml, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Chutney (čatní) pochází z Indie. Vůbec, ale nechutná jako to co zná západní svět.

U nás je nejrozšířenější anglo-indické, kde se mísí chuť sladká s ovocem, zeleninou a jablečným či vinným octem. Doslazovat se může hnědým cukrem a nebo melasou.

Často se používají výrazné chutě koření, zázvoru, česneku, ale i sušeného ovoce.

V době podzimu, tak můžete zpracovat rozmanité druhy ovoce a zeleniny v poměrně malém množství. Doma tak můžete mít nepřeberné množství kombinací a chutí.

Velkou inspirací pro mé chutney je J.Oliver . Nedržte se ale nikdy výhradně receptu a vždy dejte kousek sebe a něco změňte. Buďte odvážní a hledejte nové chutě.

Do čerstvých chutney se nemusíte bát použít i jogurt a ořechy. U těch vařených máte možnost vše  úplně rozdusit na marmeládu nebo a to mi chutná víc, nechat kousky aby bylo poznat co tam všechno je. Když ho potom jíte, tak je každé sousto malinko jiné a vždy vás něčím překvapí.

Chutney je výborný doplněk k masům, vegetariánským jídlům, rýži a sýrům.

Podává se jak v malých mističkách, tak i přímo na talíři. Záleží čistě na vaší fantazii.

Nejprve si rozpulte broskve a společně s kápii je dejte pod gril. Je třeba, aby slupka zhnědla, až zčernala a ovoce šlo krásně loupat. Paprika bude chtít více času. Až bude téměř všude spálená do černa, tak ji dejte do igelitového sáčku a nechte zapařit. Jen tak vám půjde krásně oloupat. Zbavte se i semínek a dužinu nakrájejte zhruba na centimetrové kostičky.

Broskve ale nechte na větší kousky (osminky), aby se při vaření úplně nerozpadly.

Na suché pánvi opečte kmín a hřebíček. Jakmile se krásně rozvoní, přendejte ho do hmoždíře, přidejte lžičku hrubé mořské soli, lžičku celého pepře a rozdrťte na prach.

Na pánev stříkněte trochu oleje a orestujte na drobno pokrájenou cibuli, česnek, zázvor a pokrájené stonky bazalky.

Vraťte koření, promíchejte a malinko podlijte vodou (cca 3 lžíce).

Přiklopte pokličkou a nechte 10 minut dusit.

Hned jak je cibule měkká a částečně rozvařená přimíchejte papriku, broskve, cukr a ocet.

Už bez pokličky vařte, dokud celá směs nemá konzistenci jamu.

Na závěr na poslední minutku vmíchejte lístky bazalky, které si můžete malinko pokrájet a nebo natrhat.

Plňte do skleniček,  které máte buď předehřáté na 110°C v troubě a nebo důkladně vyvařené i s víčky. Naplněné otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

Takto připravené chutney vám vydrží i několik měsíců. 

Dobrou chuť!

2016-09-20 Ostatní

Poznámka

Z uvedeného množství surovin budete mít 2 skleničky chutney.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostgrilování
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI