Čatní z nedozrálých rajčat zpět

Ingredience:
nedozrálá rajská jablíčka1 kgcibule250 gjablka250 g
česnek2 stroužkyrozinky100 - 150 gfeferonka1 ks
cukr krystal200 gsůl1 lžičkaocet2 dcl
mletý pepř1 lžičkamleté nové koření1 lžičkamletý zázvor1 lžička
nedozrálá rajská jablíčka 1 kg, cibule 250 g, jablka 250 g, česnek 2 stroužky, rozinky 100 - 150 g, feferonka 1 ks, cukr krystal 200 g, sůl 1 lžička, ocet 2 dcl, mletý pepř 1 lžička, mleté nové koření 1 lžička, mletý zázvor 1 lžička

Příprava

Blíží se konec sezóny rajčat, u někoho dříve, u jiného později, ale stejně se dostaneme do fáze, že některá rajčata zůstanou nedozrálá... A v tomto okamžiku přichází na řadu ČATNÍ Z NEDOZRÁLÝCH RAJČAT.
Co je to chutney (čatní)? Chutney pochází z Anglie. Je to hustá omáčka, připravovaná ze zeleniny, ovoce, koření a různých přísad. Chutney je sladko-kyselé s příchutí orientálního koření. Správnou a vyváženou chuť získá teprve uležením. Čatní se podává především k masu a většinou stačí lžička nebo dvě. Často se přirovnává k salse z latinské kuchyně, nebo omáčkám z evropské kuchyně. Podle původního receptu se však chutney připravuje tak, že se ovoce, cibule a hrozinky zvolna vaří s octem, hnědým cukrem a kořením po dobu nejméně dvou hodin.

Zeleninu omyjeme, oloupeme a pokrájíme na malé kousky. Směs dáme do kastrolu, přidáme rozinky, zastříkneme vodou a za občasného míchání dusíme alespoň 30 minut. Poté přidáme cukr, sůl, ocet, koření a zase dusíme. Průběžně mícháme, až směs mírně zhoustne. Ještě horké chutney plníme do čistých lahví, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

2016-08-11 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravydušení
Příležitostgrilování
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI