Čatní z nedozrálých rajčat

zpět
Čatní z nedozrálých rajčat
Ingredience:
nedozrálá rajská jablíčka1 kgcibule250 gjablka250 g
česnek2 stroužkyrozinky100 - 150 gfeferonka1 ks
cukr krystal200 gsůl1 lžičkaocet2 dcl
mletý pepř1 lžičkamleté nové koření1 lžičkamletý zázvor1 lžička
nedozrálá rajská jablíčka 1 kg, cibule 250 g, jablka 250 g, česnek 2 stroužky, rozinky 100 - 150 g, feferonka 1 ks, cukr krystal 200 g, sůl 1 lžička, ocet 2 dcl, mletý pepř 1 lžička, mleté nové koření 1 lžička, mletý zázvor 1 lžička

Příprava

Blíží se konec sezóny rajčat, u někoho dříve, u jiného později, ale stejně se dostaneme do fáze, že některá rajčata zůstanou nedozrálá... A v tomto okamžiku přichází na řadu ČATNÍ Z NEDOZRÁLÝCH RAJČAT.
Co je to chutney (čatní)? Chutney pochází z Anglie. Je to hustá omáčka, připravovaná ze zeleniny, ovoce, koření a různých přísad. Chutney je sladko-kyselé s příchutí orientálního koření. Správnou a vyváženou chuť získá teprve uležením. Čatní se podává především k masu a většinou stačí lžička nebo dvě. Často se přirovnává k salse z latinské kuchyně, nebo omáčkám z evropské kuchyně. Podle původního receptu se však chutney připravuje tak, že se ovoce, cibule a hrozinky zvolna vaří s octem, hnědým cukrem a kořením po dobu nejméně dvou hodin.

Zeleninu omyjeme, oloupeme a pokrájíme na malé kousky. Směs dáme do kastrolu, přidáme rozinky, zastříkneme vodou a za občasného míchání dusíme alespoň 30 minut. Poté přidáme cukr, sůl, ocet, koření a zase dusíme. Průběžně mícháme, až směs mírně zhoustne. Ještě horké chutney plníme do čistých lahví, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

2016-08-11 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravydušení
Příležitostgrilování
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI