Český kváskový chléb zpět

Ingredience:
žitný kvásek300 gchlebová pšeničná mouka300 gvoda180 g
sůl12 gdrcený kmín5 g
žitný kvásek 300 g, chlebová pšeničná mouka 300 g, voda 180 g, sůl 12 g, drcený kmín 5 g

Příprava

Nádherná vůně čerstvě upečeného chleba, která vás prostě "dostane" a kupovanému chlebu se svojí chutí nemůže vyrovnat.

Předně předesílám, že postupů, jak chleba vyrobit a péct je několik. Sepíšu ten, který se osvědčil mně. Je ovšem možné, že budete mít třeba jinou troubu a bude vám vyhovovat spíše pečení v nádobě a ne na plechu. Ze začátku se recept zdá zamotaný, ale opravdu to stojí za to. Chuti domácího chleba, i když jeho tvar nebude úplně dokonalý, se kupovaný nemůže vyrovnat.

Začneme tím, že si večer vyrobíme 300g žitného kvásku. Smícháme lžičku 180g žitné chlebové mouky, 180g vody a lžíci žitného kvásku, který schováváme v ledničce. Necháme přes noc rozkvasit.

Ráno nezapomeneme odložit trochu kvásku do sklenice do ledničky a do zbylého přidáme zbytek surovin – chlebovou mouku, sůl, kmín a vodu. Vezmeme si velkou vařejku, mísu si zaklesneme mezi nohy (mám takovou starou kovovou) a propracujeme těsto. Dosypáváme nebo doléváme vodu podle potřeby. Až zpracujeme kompaktní hmotu, což nám zabere 15 – 20 minut, vyklopíme těsto na pomoučený vál.

Nastává fáze překládání těsta. Rukama vytvoříme placku, kterou několikrát přeložíme. Opakujeme 2x, 3x a nebo podle potřeby, pokud máme těsto příliš řídké. Těsto pojme další mouku. Můžete zkusit i trochu postáčet (vyhledejte na youtube „stáčení chleba“). Vypracujeme bochníček a vložíme kynout do, žitnou moukou vysypané, ošatky. Přikryjeme utěrkou. Kynutí trvá 2 – 5 hodin. Záleží na tom, jak máte teplo v místnosti. V létě to půjde rychleji než v zimě. Chleba je vykynutý, když zvětší svůj objem o 1/3. Těsto můžeme dát vykynout do ledničky, kde vydrží i 48 hodin. Takže si můžete pečení načasovat třeba na večer nebo na druhý den ráno. Nemusíte se z procházky hnát domů péct chleba, ale vytáhnete ho večer, až uložíte děti. Ovšem musíme chleba dát do igelitky, jinak nám oschne a při pečení popraská.

Předehřejeme si troubu na 250°C asi půl hodiny. Předehříváme i s plechem, na kterém budeme chleba péct. Vykynutý chleba si vyklopíme na linku na pečící papír. Vytáhneme nahřátý plech a chleba s pečícím papírem na něj přesuneme. Můžeme ho v této fázi nařezat nožem. Použijeme rosič na květiny s čerstvou vodou a před vložením do trouby chleba pěkně celý ze všech stran orosíme. Pečeme 10 minut na 250°C. V té době ještě 2x celý chleba orosíme, jinak nám popraská. Stáhneme teplotu na 220°C na 15 minut a dopékáme při 220°C. Celá délka pečení záleží na velikosti chleba a Vaší troubě. Můžete vyzkoušet i pečení 250°C na 10 minut a pak už jen dopékat na 200°C.

Chleba je upečený, když je kůrka ztmavlá. Tmavost kůrky záleží na Vašem vkusu a jak dlouho chleba necháte péct. Upečený chléb dáme vychladnout na mřížku a naposledy orosíme, tím docílíme lesklejšího povrchu. Po 30 minutách můžeme odkrojit patičku a ochutnat. Celý chléb krájíme až po vychladnutí, nejlépe přes noc.

Pokud nemáte ošatku, chléb může kynout i v míse s utěrkou nebo jen tak na vále, přikrytý.

Sháníte-li kvásek, dá se sehnat na Kváskové mapě nebo ve skupině na Facebooku „PečemPecen“. Popřípadě si kvásek vypěstujte doma nebo použijte droždí. Lze vyzkoušet i jiné mouky, přidat semínka, restovanou cibulku, škvarečky. Kombinací je spousta a fantazii se meze nekladou. Nebojte se experimentovat. Poměry mouky se dají upravovat i na větší gramáže výsledného chleba, jen dodržíte poměry surovin. Pokud potřebujete ještě další radu, jsem k dispozici i já na FB profilu (viz. v mém úvodu – facebook).

Recept je sestaven z pro mě osvědčených postupů. Existuje jich samozřejmě více a zrovna Vám ten můj nemusí vyhovovat. Ve FB skupině jsou lidé, kteří Vám ochotně poradí, jak s vedením kvásku (chystám se také sepsat), tak s ostatními způsoby pečení chleba (např. v uzavřené nádobě).

Kdo ještě váhá, běžte do toho. Odměnou Vám bude nádherná vůně čerstvě upečeného chleba linoucí se Vaším domovem. 

2013-11-19 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI