Domácí bulky na hamburgery zpět

Ingredience:
hladká pšeničná mouka350 gpolohrubá pšeničná mouka100 gsušené droždí (nebo 1/2 kostky čerstvého)6 g
mléko120 mlvejce3 kszměklé máslo115 g
cukr30 gsůl9 gvejce na pomašlování
sezam na posyp případně
hladká pšeničná mouka 350 g, polohrubá pšeničná mouka 100 g, sušené droždí (nebo 1/2 kostky čerstvého) 6 g, mléko 120 ml, vejce 3 ks, změklé máslo 115 g, cukr 30 g, sůl 9 g, vejce na pomašlování, sezam na posyp případně

Příprava

Psát o obsahu bulky se mi zdá jako takové nošení dříví do lesa, ale pokud vás zajímá i to, odkážu vás na starší článek

Dnes se budeme věnovat dalšímu druhu domácího pečiva, které se na sestavení toho nejvíc nejlepšího hamburgeru hodí - přeci byste ty bulky nekupovali v krámě, no ne?

Recept jsem si našla v jednom ze starších článků pana Cuketky. Myslím, že stačí napsat jen jedno: osvědčil se. Trochu mě jen mrzí, že Cuketkův blog podobně jako v případě dalších úspěšných bloggerů pomalu ztrácí na frekvenci nového čtení. Jo - vím, že toho mají prostě hodně, ale napsat jsem to musela.

Konec remcání - jdeme kynout! 

Mouku jsem odvážila do mísy, na kraji do ní udělala důlek a nasypala do něj droždí (čerstvé bych samozřejmě nadrobila). Přidala jsem cukr a vlažným mlékem rozředila na kašičku. Na druhou stranu jsem navážila sůl, abych na ní později nezapomněla. Mísu jsem přikryla utěrkou a nechala v teple vzejít kvásek. Čas závisí na tom, jakou máte doma zimu - musí to udělat aspoň trochu bubliny. Mouku jsem používala vysokolepkovou určenou na pizzu, kterou jsem koupila v Tescu. S jakoukoli hladkou to bude ale taky v pohodě. 

Ke kvásku jsem přidala rozšlehaná vejce a umíchala těsto bez viditelných suchých míst. Podle pokynů v receptu jsem mu dala na pár minut pauzu.

Celé jsem to dělala v robotu, takže pro mě byl následující krok snadný. Vy, kteří disponujete maximálně vařečkou, to ale také zvládnete, jen buďte trpěliví. Těsto jsem začala míchat hnětacím hákem a postupně přidávala menší kousky změklého másla. Chce to dělat fakt postupně, abyste neskončili s perfektně vymazanou mísou, ve které se točí těsto nalepené na háku (známe se, že?). Po zahnětení másla jsem těsto nechala míchat ještě cca 5 minut, abych rozrušila lepek a při tvarování se z toho nevztekla. Mísu jsem přikryla potravinářskou fólií a nechala těsto v teple vykynout. Časově se kynutí pohybuje kolem 1,5 h, ale opět je lepší spoléhat se na zdvojnásobení objemu hmoty v míse, než na hodinky.

Vykynuté těsto jsem přesunula na pomoučněnou pracovní plochu a ostrým nožem inženýrsky odhadovala a odkrojovala cca 100 g kousky. Měla jsem ale poslechnout pana C. a dělat bulky jen 70 gramové. Okraje těsta jsem co nejlépe stlačila k sobě a ušoulela (ano, je to odborný termín) kuličky. Pokud jste měli dobrou mouku s hodně lepkem a dobře jste hnětli, měla by to být hračka. Vyskládala jsem je na plech vyložený pečícím papírem, přikryla utěrkou a nechala ještě naposledy vykynout (zase tak hodinu). Dejte si pozor na mezery - fakt nabudou!

Před pečením jsem vyhřála troubu na 200 °C a každý bochánek důkladně pomašlovala rozšlehaným vejcem. Sezam jsem neměla a mák nemám ráda, takže jsem je nechala holé. Pekla jsem je asi 20 minut do zlatavé barvy.

Před plněním hamburgerovými součástmi doporučuju ještě opéct řezné strany na grilu - detaily dělají dokonalost!

Z tohohle pečiva čiší opravdovost a jsou absolutně nezaměnitelné. Vzhledem k množství použitých vajec a másla se mi druhý den hodily výborně i ke snídani na namazání marmeládou. Do příští várky bulek mám v plánu zkusit ubrat jedno vejce a trochu másla. I neupravený originál receptu vám velmi ochotně doporučím.

2014-02-03 Ostatní

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI