Domácí chléb bez hnětení

zpět
Domácí chléb bez hnětení
Ingredience:
hladká mouka350 gžitná mouka150 gdrcený kmín2 lžičky
sůl1 lžičkaocet2 lžičkyolej2 lžičky
droždí3/4 kostkyteplá voda1,5 hrnkucukr (do kvásku) špetka
kmín na posypání1 lžička
hladká mouka 350 g, žitná mouka 150 g, drcený kmín 2 lžičky, sůl 1 lžička, ocet 2 lžičky, olej 2 lžičky, droždí 3/4 kostky, teplá voda 1,5 hrnku, cukr (do kvásku) špetka, kmín na posypání 1 lžička

Příprava

Tak a je to tady, můj první domácí CHLEBÍK! Hurá!!! Škoda že nemůžete cítit tu vůni, slyšet křoupat kůrku, nebo ochutnat krajíček... Hodně jste si psali o recept na chleba a já se stále nemohla odhodlat. Když jsem byla v mlýně Havlíčkův Brod, tak jsem dostala k testování i žitnou mouku, takže jsem ji dnes na chleba použila. Hledala jsem nejrůznější recepty a nakonec jsem vytvořila takový mix od každého trochu a tím vznikl tento recept. Nechápu, čeho jsem se bála a proč jsem tak dlouho sbírala odvahu, když je to tak jednoduché! Navíc je to i rychlé – nic jiného jste ode mě nemohli ani čekat, prostě se dvěma „andílky“ nemám tolik času na "kváskový chléb"... Takže tento chleba zvládne každá hospodyňka. Upéci jej můžete ve skleněné zapékací misce s víkem (asi každý z nás má doma od Simaxu na žemlovku, nebo zapečené těstoviny), nebo v obyčejném nerezovém, či litinovém hrnci s poklicí, nebo jako já v maminčině smaltovaném hrnci.

Nejprve si připravíme z teplé vody, špetky cukru a droždí, kvásek. Jakmile se nám udělá kvásek s hezkou béžovou peřinkou, tak ze všech ingrediencí vypracujeme těsto – zaděláme v míse. Těsto překlopíme na pomoučněný vál, vypracujeme „placku“, kterou poprášíme moukou a necháme kynout cca půl hodiny. Mezitím si troubu předehřejeme na 230°C a hrnec včetně poklice vložíme vyhřát do trouby na 30 minut.
Potom placku přeložíme přes sebe (jako když balíme dárek) a vytvarujeme “kouli”. Hrnec vyjmeme z trouby, vymažeme sádlem, nebo máslem a vložíme do něj připravenou kouli z těsta. Chlebový bochánek rukou potřeme vodou, hezky jej uhladíme, 3x nařízneme ostrým nožem a posypeme kmínem. Takto připravený chlebík přiklopíme pokličkou a pečeme 30 minut zakrytý poklicí na 230°C. Poté odklopíme pokličku a necháme dopéct kůrčičku na 200°C asi tak 15-20 minut.

2016-08-11 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI