Dýňové máslo se slaným karamelem zpět

Ingredience:
středně velká dýně1 ksmáslo4 lžíce
Slaný karamel:
máslo50 gtřtinový cukr100 gsmetana 33%100 ml
mořská sůl dle chuti
středně velká dýně 1 ks, máslo 4 lžíce, máslo 50 g, třtinový cukr 100 g, smetana 33% 100 ml, mořská sůl dle chuti

Příprava

Dýně, dýně, dýně!! Všichni teď nějakou dobu z týhle plodiny pojedeme polívky, pyré i jiný přílohy. Zkuste si udělat fantastický dýňový máslo se slaným karamelem, který se báječně hodí třeba jako pomazánka na teplý toasty, do rolád, na lívance, ke slepování cukroví nebo prostě na prasáka jen tak lžičkou, jak ho rádi ujídáme u nás doma. Je to velká dobrota!

Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a křížem nařízneme. Potřeme trochou oleje, posolíme a pečeme ve vyhřátý troubě na 190 stupňů asi 45 minut. Upečenou dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a rozmixujeme se 4 lžícema másla.
Do hrnce nasypeme třtinovej cukr a za stálýho míchání ho zahříváme na středním plameni. Nejdřív nám začne hrudkovatět, postupně se pak rozpustí a v ten moment k němu přidáme kousky másla. Cukr začne hodně pěnit a bublat a my vznikající karamel soustavně mícháme až do rozpuštění másla. Poté přidáme smetanu a opět mícháme.
Ještě chvíli necháme směs probublat, odstavíme z plotny, přidáme lžičku mořské soli a karamel je hotov! Ten pak, dle chuti, vlijeme do umixované dýně s máslem a celé to prošleháme ručním šlehačem. Sladkost si upravíte právě množstvím přidaného karamelu.
Hotovým máslem naplníme uzavírací sklenice a skladujeme v chladu. Pořiďte si malý skleničky, známý vám utrhnou ruce, až tuhle dobrotu ochutnaj!

2016-09-20 Ostatní

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI