Dýňové máslo zpět

Ingredience:
dýňové pyré400 gmáslo150 gtřtinový cukr150 g
skořice1 lžičkakardamom malinká špetkamuškátový oříšek malinká špetka
chilli malinká špetka
dýňové pyré 400 g, máslo 150 g, třtinový cukr 150 g, skořice 1 lžička, kardamom malinká špetka, muškátový oříšek malinká špetka, chilli malinká špetka

Příprava

Je podzim, takže na mě kdykoli jdu nakoupit civí z regálů nejrůznější druhy dýní. Nejčastěji si pak domů nesu Hokkaidó, které je asi nejjednodušší na přípravu a většinou ho sním jen pečené nebo z něj uvařím polévku.

Tentokrát jsem ale sáhla po jedné moc pěkně tvarované odrůdě a tou jest dýně máslová. Rozhodla jsem se zpracovat jí zase trochu kreativněji a musím se pochválit, protože se mi to strašně moc povedlo! Kdo nikdy dýňové máslo neochutnal, má teď ideální šanci to napravit.

Pro co nejvýraznější chuť jsem se rozhodla dýni pro přípravu pyré upéct. Druhá varianta (kterou tolik nedoporučuju) je podušení oloupané dýně do měkka v trošce vody a následné slití zbylé tekutiny. Počítejte ale pak s tím, že budete mít dýňové máslo řidší.

Abych alespoň trochu šetřila elektrickou energií, upekla jsem dýni celou s tím, že si přebytečné pyré zamrazím pro pozdější využití. Do másla tak putovala cca polovina dýně.

Postup pečení byl následující. Dýni jsem rozpůlila, vydlabala z ní semínka a půlky ještě znovu překrojila, aby se propekly co nejrychleji. Troubu jsem rozehřála na 190 °C. Na plech vyložený pečícím papírem jsem vyskládala čtvrtky dýně, pokapala je slunečnicovým olejem (klidně dejte jiný, který nemá příliš výraznou chuť) a posypala skořicí. Pekla jsem doměkka cca 45 minut. Poté jsem vydlabala vnitřky dýně lžící a slupky vyhodila. Tento bod práce jsem si představovala trochu kultivovanější, ale nakonec bylo dobře, že mě u toho nikdo neviděl. Snažte se tedy nerozčilovat, až se vám budou slupky trhat a vnitřek dýně matlat po rukách. Vydlabaný obsah dýně jsem rozmixovala tyčovým mixérem na pyré a mohla jsem přistoupit k samotné výrobě másla.

Všechny suroviny jsem vložila do rendlíku a zahřívala tak dlouho, až se rozpustilo máslo i cukr. Koření je dobré přidávat postupně, protože každá dýně může mít trochu jinou chuť. Na závěr jsem ještě teplou hmotu přepasírovala přes kovové sítko a zbavila se tak všech kousků, které mi zbyly v pyré po rozmixování.

Pokud tenhle oranžový zázrak nesníte ještě teplý lžičkou, dá se uchovat v lednici bez problémů 14 dní.  Používat ho lze jako pomazánku na pečivo, dochucovadlo do bílého jogurtu, na palačinky, jako náplň do makronek atakdále atakdále. Když budete trochu kreativní s výběrem skleniček a hezky je popíšete, dá se máslo použít i jako fajn dárek.

2014-11-24 Ostatní

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI