Focaccia "fokáča" - italský chléb zpět

Ingredience:
hladká mouka (nejlépe speciální na pizzu či focacciu)0,5 kgvlažná voda4 dclsuché droždí (na 0,5 kg mouky) nebo čerstvé a to 1/2 kostky1 balení
sůl1 lžíceolivový olej extra virgin5 cl
hladká mouka (nejlépe speciální na pizzu či focacciu) 0,5 kg, vlažná voda 4 dcl, suché droždí (na 0,5 kg mouky) nebo čerstvé a to 1/2 kostky 1 balení, sůl 1 lžíce, olivový olej extra virgin 5 cl

Příprava

A tady Vám přináším další úryvek z mého kurzu vaření v Chef parade. Byla jsem na kurzu vaření Itálie III. 
Jedno z jídel, které jsem vařila, byla focaccia. Focaccia (fokáča) je chléb "chudých" a pochází z Itálie. Na tuto část kurzu jsem se obzvlášť těšila. Do té doby jsem ji nedělala a vždy, když jsem jí jedla, tak jsem ji milovala. 

Věděla jsem, že to nebude nic těžkého, ale říkala jsem si, že ji prostě péct nebudu do té doby, než na ten kurz půjdu. 

Potvrdilo se mi to, co jsem si myslela. Je to opravdu strašně snadné. Stačí pár ingrediencí a na vrch si můžete nasypat vše, na co máte zrovna chuť. Je to vlastně taková pizza. Stejné těsto, jen se nepomatlává tomatovou směsí.

Na kurzu jsem se s ní mazlila já, hnětala jsem ručně těsto, čekala, až vykyne, poté jí rozprostřela na plech, nechala znovu vykynout, vytvořila prstem ďolíčky a nasypala na ni ingredience. Poté jsem ji zalila lahodným olivovým olejem a dala péct.

V tu chvíli jsem se pustila do dalšího vaření, dělali jsme noky. Aha, ale kuchař, který nás měl učit, nějak pozapomněl hlídat troubu a ve chvíli, kdy jsem měla ruce od noků, jeden noček za druhým hopsal v hrnci plným vody, tak jsem vykřikla "Co ta fokáča". Kuchař se zarazil a říká "A sakra!".
Ano, celá moje práce přišla vniveč a vlastně jsem jí ani neochutnala. Škoda. 

Ale je pravdou, že od té doby ji dělám pravidelně, když cokoliv peču a všichni se jí můžou doslova "užrat".

Postup:
Připravte si větší mísu a odvažte do ní mouku, vodu, droždí, sůl (bez oleje) a vařečkou prohnětejte. Hnětejte asi 10 minut, aby bylo těsto krásně provzdušněné.

Poté si vezměte druhou ještě větší mísu a nalijte do ní vařící vodu. Do té mísy vložte tu menší s těstem a přikryjte utěrkou. Rychleji Vám těsto vykyne.

Až bude těsto vykynuté, vezmeme si plech a položíme na něj pečící papír. Na pečící papír rozprostřeme vykynuté těsto a necháme ještě chvilku vykynout. 

Poté do těsta uděláme prstem ďolíčky, posypeme, čím chceme (dělám olivy, jak černé, tak zelené, rozmarýn, tymián, sušená rajčata atd.)

Nakonec vše zalijeme olivovým olejem a posypeme ještě solí. Já dávám hrubou, kterou používám do mlýnku na sůl.

Teď dáme focacciu péct do trouby na 200 stupňů na cca 10-15 min, aby byla krásně zlatavá.
Poté jí pokrájíme na kousky či natrháme a podáváme k jídlu, nebo jen tak.

2014-05-23 Ostatní

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI