Jablečné zelí zpět

Ingredience:
menší hlávka červeného zelí1 ksjablko1 kscibule1 ks
česnek2 stroužkykvalitní jablečný džus300 mlnefiltrovaný jablečný ocet10 - 15 lžic
olej2 lžícehořčičná semínka1 lžičkafenykl2 lžičky
sůl1 lžička
menší hlávka červeného zelí 1 ks, jablko 1 ks, cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, kvalitní jablečný džus 300 ml, nefiltrovaný jablečný ocet 10 - 15 lžic, olej 2 lžíce, hořčičná semínka 1 lžička, fenykl 2 lžičky, sůl 1 lžička

Příprava

Prozradím vám svou tajnou fintu, jak udělat červené zelí přirozeně nasládlé, lehké a svěží. Zkrátka neodolatelné. 

A to tajemství je jablko. K zelí přistrouháme jedno jablíčko, k dušení použijeme jablečný mošt a okyselíme jablečným octem. Jablko, kam se podíváš. No, musíte mi dát za pravdu, že k podzimu jablka prostě patří...

Abychom zelí ještě více ozvláštnili, neuděláme ho klasicky s kmínem, ale s hořčičným semínkem a fenyklem. Pokud nemáte rádi chuť fenyklu, kmín bude také dobrý, avšak fenykl dá zelí nový rozměr.

Jablečné zelí se skvěle hodí jako příloha k nějakým luštěninovým placičkám. Nebo i pouze s kroupama je velmi dobré. 

Postup:

Ze zelí odstraňte pár vrchních listů, opláchněte a nakrouhejte na nudličky. Dejte stranou do mísy.

Jablko umyjte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte do mísy k zelí.

Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte nadrobno.

Ve velkém hrnci zahřejte 2 polévkové lžíce oleje. Přidejte hořčičné semínko a počkejte, dokud nezačne praskat. Poté přidejte fenykl, nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek a sůl a chvíli restujte. Pokud by se směs připalovala, podlijte trochou vody.

Asi po dvou minutách přidejte nakrájené zelí s jablkem a zamíchejte.

Přilijte jablečný džus, 10 lžic octa a promíchejte. Přikryjte pokličkou a nechte dusit asi 20 minut. Občas promíchejte.

Po 20 minutách ochutnejte, zda vám zelí stačí takto uvařené nebo jestli máte radši měkčí. My máme rádi "al dente", takže my už v tuto chvíli odstavujeme. Zelí většinou vyjde tak, že se všechna šťáva vsákne, ale pokud ne, můžete trochu zahustit ve vodě rozmíchaným kuzu nebo kukuřičným škrobem.

Na závěr ochutnejte a podle chuti přidejte jablečný ocet.

2014-01-24 Ostatní

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapřílohy
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
přílohy
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI