Jednoduchý kváskový chlieb zpět

Ingredience:
aktivovaného ražného kvásku (já si vždy narobím viac kvásku - konzistencia ako hustějšie palacinkové cesto a potom odlejem potrebné množstvo)300 gšpaldovej celozrnnej múky300 gsoli1 lyžička
celej rasce1 lyžičkavody100 mlmúka a strúhanka na vysypanie ošatky
aktivovaného ražného kvásku (já si vždy narobím viac kvásku - konzistencia ako hustějšie palacinkové cesto a potom odlejem potrebné množstvo) 300 g, špaldovej celozrnnej múky 300 g, soli 1 lyžička, celej rasce 1 lyžička, vody 100 ml, múka a strúhanka na vysypanie ošatky

Příprava

Tento chlebík síce nie je veľmi bublinkový, ale je mäkučký s chrumkavou kôrkou :).

Všetko spolu zmiešame a vypracujeme elastické nelepivé cesto (miesime cca 5 minút). Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 3 hodiny alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Po vykysnutí cesto vyklopíme na dosku (nemusí byť pomúčená, lebo cesto sa nelepí) a vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do múkou a strúhankou vysypanej ošatky (ak ju nemáte, tak do misky). Opäť prikryjeme a necháme kysnúť ešte 1 a pol hodiny.

Rúru si vyhrejeme na 240°C (aj s plechom na spodku). Chlebík vyklopíme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do rúry, na spodný plech nalejeme pohár studenej vody a ihneď zavrieme. Pečieme 15 minút a potom zoslabíme na 180°C a pečieme ďalšiu pol hodinu alebo kým po poklopaní nepočujeme dutý zvuk.

 

2014-04-24 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI