Lískooříškové máslo s kakaem a mořskou solí zpět

Ingredience (na 1 sklenici):
lískové ořechy1 sklenice (pln po okraj)mořská sůl1 velká špetka (1/4 lžičky)vypeckované datle5 a více ks
holandské kakao1 vrchovatá lžícerostlinné mléko150 ml
lískové ořechy 1 sklenice (pln po okraj), mořská sůl 1 velká špetka (1/4 lžičky), vypeckované datle 5 a více ks, holandské kakao 1 vrchovatá lžíce, rostlinné mléko 150 ml

Příprava

Právě přišla správná doba na zdravou předělávku notorické známé ořechové pomazánky Nutelly. Připravte si mixéry, nažhavte troubu, protože tohle prostě musí zkusit.

Hodí se do kaše, na pečivo a ovoce + jde o přirozeně bezlepkový pokrm. A můj malý TIP od chudé studentky - ořechy nakupuji jednou za čas ve velkém.

Lískové ořechy si přes noc necháme nasáknout vodou. Následně vodu odlijeme, osušíme je a rozprostřeme na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě 10 - 15 minut při teplotě 200°C. Necháme vystydnout. 

Datle vypeckujeme, v misce zalijeme horkou vodou a necháme odstát zhruba 10 - 20 minut. Poté vodu slijeme a datle zlehka osušíme. 

Vystydlé lískové ořechy zbavíme slupek, které po upečení popraskaly a snadno se v dlani od ořechu oddělí. Očištěné ořechy dáme do mixéru, přidáme namočené datle, rostlinné mléko (v nejzazším případě lze použít i klasickou vodu, ale krém pak nevydrží tak dlouho), lžíci medu a špetku soli. Pokud chcete prodloužit trvanlivost másla a máte dostatečně silný mixér, lze mléko a máčení datlí zcela vynechat. 

Začneme mixovat na mood pulzů, a pokud nám ulpívá příliš hmoty na okrajích mixéru, pomůžeme si stěrkou. Jakmile vznikne hutná kaše, přidáme kakao a před spuštěním mixéru ho lžící mírně promícháme. Mixujeme dohladka. 

Pokud se vám bude zdát máslo příliš husté a váš mixér to nebude dobře snášet, přidejte ještě lžíci rostlinného mléka. 

Hotové máslo uchováváme v lednici a spotřebujeme do data spotřeby použitého rostlinného mléka (zhruba 1 - 2 týdny). Pokud použijete z cenových důvodů místo rostlinného mléka pouze vodu, vydrží vám máslo zhruba jeden týden. Doporučuji spotřebovat co nejdříve. V případě, že se rozhodnete tekutiny zcela vynechat, znamená to delší dobu mixování, vyšší nároky na váš mixér, ale zároveň si také prodloužíte dobu trvanlivosti na měsíc a více.

2018-04-10 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI