Pečený domácí pudink s jablečným želé zpět

Ingredience na pudink:
smetana200 mlplnotučné mléko200 mlžloutky5 ks
cukr80 g
Želé:
oloupaná navinutá jablka2 ksvoda100 mlcukr100 g
citron1 ksplátková želatina
smetana 200 ml, plnotučné mléko 200 ml, žloutky 5 ks, cukr 80 g, oloupaná navinutá jablka 2 ks, voda 100 ml, cukr 100 g, citron 1 ks, plátková želatina

Příprava

Opět děkuji za inspiraci kuchaři Honzovi z kulinárního studia, doufám, že si pochutnáte, jako já.

Žloutky, cukr, smetanu a mléko smícháme a pozvolna zahřejeme na 40°C. Pak směs vlijeme do čtyř nádobek vhodných k zapékání. V troubě pečeme při 95°C, dokud pudink neztuhne - trvá to asi půl hodinky.

Z cukru vytvoříme světlý karamel (cukr vsypeme na pánev, nemícháme, jen pánví občas zatřeseme a pozvolna zahříváme. Míchat začneme až ve chvíli, kdy se cukr rozpouští - a nemícháme příliš usilovně). Poté přidáme jablka, která nakrájíme na kostičky. K jablkům po chvíli přilijeme 100 ml vody a citronovou šťávu. Když se jablka uvaří, rozmixujeme je. Želé přelijeme do odměrky, abychom věděli, kolik použít želatiny.

Želatinu pak namočíme ve studené vodě a když změkne, vymačkáme ji. Pak ji necháme rozpustit v teplé jablečné směsi (v případě nutnosti směs prohřejeme). Promícháme a nalijeme na upečený pudink zchladlý.

Pudink necháme vychladnout (v lednici) do druhého dne. 

Želé můžeme také nalít do nižší misky a po ztuhnutí podávat k pudinku nakrájené na kostičky.

Na závěr můžeme dozdobit skořicovou "oplatkou".

2015-04-27 Ostatní

Poznámka

Plátková želatina na každých 100 ml tekutiny 1,5 plátku.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostdětská oslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI