Perník na strouhání zpět

Ingredience:
polohrubá mouka500 gprášek do perníku1 balíčekmletý hřebíček1 lžička
badyán1 lžičkaskořice1 lžičkaanýz1 lžička
fenykl1 lžičkazázvor1 lžičkatekutý med250 ml
mléko250 mlvejce1 ks
polohrubá mouka 500 g, prášek do perníku 1 balíček, mletý hřebíček 1 lžička, badyán 1 lžička, skořice 1 lžička, anýz 1 lžička, fenykl 1 lžička, zázvor 1 lžička, tekutý med 250 ml, mléko 250 ml, vejce 1 ks

Příprava

Zahušťujete perníkem? Já ne, protože na něj systematicky při nákupech zapomínám. A protože jsem teď doma sama, takže není pro koho vařit (a taky ještě nemůžu pořádně jíst) a po vaření se mi stýská, říkala jsem si, že to je přesně doba k tomu vytvořit zásoby domácího zahušťovadla. 

Všechny moje kuchařky mě tentokrát zklamaly na plné čáře a stejně tak do velké míry i internet. Domácí perník na strouhání totiž zřejmě vůbec není populární. První recept, který jsem našla, počítal s použitím mikrovlnné trouby. Mikrovlnkám nevěřím, proto jsem ho rovnou zavrhla. Seznam ingrediencí navíc obsahoval olej a kakao, což je podle mého názoru pro další použití perníku surovina naprosto zbytečná. Další recept následoval hned po tom mikrovlnkovém a v drobných obměnách se objevil ještě na pár dalších stránkách. U něj se mi nezdálo použití amonia (protože s ním vůbec nemám zkušenost) a vůbec poměr ostatních ingrediencí. Teprve třetí recept mě zaujal především svojí jednoduchostí a protože jsem nic dalšího kloudného nenašla (což mě mrzí, protože si ráda vybírám a pak kombinuji podle sebe), rozhodla jsem se ho držet. Originál najdete TADY. Já jen místo žitné mouky použila bílou polohrubou, ke které jsem kromě prášku do perníku přihodila navíc ještě perníkové koření. Také jsem vynechala mazání perníku medem během pečení, protože to mi přišlo zbytečné. Jak tedy vypadá perník na strouhání v mojí drobné úpravě?

Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme, dokud nevznikne hladké těsto. To vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pokud možno rovnoměrně rozetřeme, aby se dobře propeklo. Půjde to špatně, protože těsto je poměrně hutné a díky medu hodně lepkavé. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme (nebo spíše sušíme) kolem hodiny na nízkou teplotu tak dlouho, dokud na povrchu nedostane růžovohnědou barvu. Pro jistotu ještě vyzkoušíme propečenost špejlí. Pokud je čistá (měla by být, v opačném případě jsme perník sušili příliš krátce na příliš vysokou teplotu), plech vyndáme a perník necháme úplně vychladnout. Pak z něj sloupneme pečící papír a nakrájíme ho na jednotlivé porce podle potřeby, které necháme den volně při pokojové teplotě proschnout. Teprve poté je zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na suché a tmavé místo.
 
Jsem trochu skeptická, co se uchovávání týká, protože v těstě i po proschnutí přece jen nějaká vlhkost zůstala. Úplně tvrdý perník by se ovšem nejspíš velmi špatně strouhal. Při delším přechovávání se trochu obávám plísně. To ale teď bohužel neověřím, takže jsem si část perníku pro jistotu nastrouhala už předem a nechala sypku důkladně prosušit v troubě a uložila do molům vzdorné nádoby, abych přinejhorším o všechny zásoby rovnou nepřišla.

(Pozn.: Perník je i po pěti měsících od výroby stále bez plísně, takže uchovávat ho lze bez obav. )
2015-04-10 Ostatní

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI