Pesto z medvědího česneku s vlašskými ořechy zpět

Ingredience:
medvědí česnek150 gvlašské ořechy60 golej z vlašských ořechů40 ml
sůl1/4 lžičky
medvědí česnek 150 g, vlašské ořechy 60 g, olej z vlašských ořechů 40 ml, sůl 1/4 lžičky

Příprava

Letos jsem dělala dva druhy medvědího pesta - klasické s parmazánem, které je boží třeba do těstovin. Pak jsem udělala ale vegan verzi s vlašskými ořechy, a řeknu vám...to je teprve pecka!!! Má mnohem hrubší strukturu a jemnou chuť vlašských ořechů, která nádherně vynikne, protože jsem místo velmi aromatického olivového oleje zvolila olej ořechový!! A přesně tohle pesto je naprosto dokonalé namazané na čerstvém žitném chlebu nebo opečeném toastu...to prostě musíte vyzkoušet!!! 

Jednotlivé listy česneku si nejprve důkladně očistíme. Osvědčily se mi dvě metody, buď ho namočíte do mísy se studenou vodou, kde se v podstatě lístky umyjí samy a vy je potom už jen necháte na utěrce oschnout. Druhý postup je trošku náročnější, ale o to větší radost z odvedené práce budete mít. Já osobně si každý list očistím od nečistot ručně jeden po druhém. Je jen na vás, jak budete postupovat vy. 
Pokud nevlastníte, stejně jako já, mixér s opravdu velkou nádobou, je nejlepší sekat listy postupně. Do mixeru vložte hrst česneku a rozmixuje ho krátce nahrubo. Česnek zmenší svůj objem a vy takto můžete pokračovat, dokud nerozmixujete všechen. V průběhu mixování přilijeme zhruba polovinu oleje, půjde to pak snáz. 
Ve chvíli, kdy máte všechen česnek rozmixovaný, přidáme do mixeru vlašské ořechy, sůl a zbytek oleje a ještě krátce společně pomixujeme. Nechceme docílit hladké konzistence, naopak. Hrubší struktura ořechů je právě to, co dělá toto pesto tak skvělé!
A máme hotovo. Hotové pesto upěchujeme do čistých skleniček a zalijeme asi 1 cm vrstvou oleje, díky čemuž prodloužíme jeho životnost. 
Můj TIP: nechám si pouze jednu menší skleničku pesta na nejbližší spotřebu. Zbytek nechám ve tvořítku na led ztuhnout v mrazáku. Vzniknou mi tak jednotlivé porce, které mohu používat v průběhu celého roku bez obav, že se mi pesto zkazí. 


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2016-03-29 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravy10 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI