Rohlíky a housky zpět

Ingredience (na 8 rohlíků nebo housek):
hladká mouka500 gsůl1 lžičkaolej (řepkový)80 ml
droždí42 g (kostka)teplá voda250 mlvejce (1 je na potření)2 ks
cukr1/2 lžičkymák, sůl, kmín, sezam... na posypání
hladká mouka 500 g, sůl 1 lžička, olej (řepkový) 80 ml, droždí 42 g (kostka), teplá voda 250 ml, vejce (1 je na potření) 2 ks, cukr 1/2 lžičky, mák, sůl, kmín, sezam... na posypání

Příprava

Z těsta můžete upéct rohlíky i housky. A je to tak snadné, že je to snad snazší, než dojít koupit pečivo do obchodu.

Do mísy odlijte trochu vody (cca půl deci), přidejte cukr a rozdrobené droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. 

Kvásek vzejde přibližně za 10 - 15 minut, záleží na okolní teplotě.

Až kvásek vzejde, přidejte k němu mouku, sůl, zbytek vody, olej a 1 vejce. Uhněťte těsto, které nechte na teplém místě 45 minut kynout. 

Z vykynutého těsta udělejte buď housky

Těsto rozdělte na 8 bochánků, každý bochánek na 3 díly, každý díl rozválejte a smotejte housku (jako když pletete copánek, začátek a konec housky dobře zmáčknout, ať nepovolí) 

nebo bulky

Těsto rozdělte na 8 dílů, každý díl uválejte do kulata a nahoře nařízněte nožem do kříže.

nebo rohlíky

Těsto rozválejte do tvaru kruhu s výškou asi 1 cm. Nožem ho rozdělte na 8 trojúhelníků. Každý trojúhelník smotejte ze širší strany směrem ke straně do špičky a podle chuti můžete nechat rovný nebo zatočit (jako vidíte na fotce, což ovšem vypadá spíš jako croissant než rohlík).

Hotové rohlíky vyskládejte na plech (vyložený pečícím papírem) a nechte ještě 15 - 20 minut nakynout. 

Nakynuté pečivo potřete rozkvrdlaným vejcem a posypte podle chuti solí, mákem nebo třeba sezamem.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C 15 - 20 minut dozlatova.

Rohlíky jsem pekla zatím vždy večer. Druhý den jsou perfektní, i den následující se jíst daly. Je to zatím nejchutnější recept, co jsem zkusila, ale musíte počítat s tím, že rohlíky z droždí prostě víc jak dva dny dobré nevydrží (nebo jsem to ještě nezažila).

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2018-10-23 Ostatní

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI