Rohlíky z kvásku zpět

Ingredience:
celozrnná pšeničná mouka500 gvlažná voda250 mlřepkový olej80 g
rýžový sirup15 gsůl1 lžičkakvalitní aktivovaný kvásek2 lžíce
celozrnná pšeničná mouka 500 g, vlažná voda 250 ml, řepkový olej 80 g, rýžový sirup 15 g, sůl 1 lžička, kvalitní aktivovaný kvásek 2 lžíce

Příprava

Krásný den, dnes mám pro vás další recept na kváskové pečivo - tentokrát na klasické rohlíky. Bílé rohlíky nekupujem už roky, občas si ale koupíme celozrnné, ale přišlo mi, že už to poslední dobou není ono, že je to jen obarvený a ochucený polystyren a narazit na poctivý rohlík je umění. A navíc mě nebaví si v každém novém obchodě pořád vyžádávat složení a zkoumat co je a co není veganské. No Stellince vždy když jsem v Brně kupuji kváskové rohlíky od Staňky Elšíkové, které jsou výborné, ale přeci jen (za kvalitu se platí) celkem drahé - jeden rohlík stojí 12 Kč a když z něj Stella 3/4 hodí pejskovi, tak je to celkem drahá svačina. Tak jsem se rozhodla vyzkoušet upéct kváskové rohlíky doma. Metoda pokus - omyl je má nejoblíbenější a musím říct, že napoprvé se mi povedly opravdu dobré, nadýchané, měkoučké.

200 g mouky promíchejte s kváskem a 150 ml vlažné vody. Vypracujte těstíčko, které bude hustější než těsto na lívance, ale nesmí být tuhé. Přikryjte utěrkou a nechte přes noc (12 hodin) aktivovat při pokojové teplotě.

Poté do směsi přidejte zbytek surovin kromě oleje a promíchejte. Olej zapracujte nakonec a ideálně ručně. Trvá to asi 5 minut, následně se olej do těsta zapracuje a výsledkem je tvárné, gumové těsto, které opět zakryjte a nechte kynout další 2 - 3 hodiny. Ideálně dejte těsto kynout ke krbu nebo do trouby, kterou zapnete na 50°C a necháte trošičku pootevřená dvířka.

Po 3 hodinách těsto rozdělte na 12 dílů a každý díl rozválejte na trojúhelník. Z každého trojúhelníku srolujte rohlík - od nejširšího po nejužší cíp. Rohlíček lehce zahněte a položte na pečícím papírem vyložený plech. 

Jakmile budete mít všechny rohlíky na plechu, opět dejte kynout na teplé místo tak na 2 - 3 hodiny. 

Poté předehřejte troubu na 200°C a rohlíčky upečte dozlatova. Já peču 5 minut na dolní a horní ohřev a poté 7 minut na dolní ohřev se zapnutým větrákem. 

Upečené rohlíky nechte vychladnout na mřížce. 

Snad vám budou chutnat. U nás doma chutnají a moc...

2016-12-13 Ostatní

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI