Rustikální citronový chléb s tymiánem zpět

Ingredience:
teplá voda1 hrnekolivový olej1/4 hrnkusušené droždí7 g
hladká mouka3 hrnkyjemně mletá sůl1 lžičkavyzrálý a chemicky neošetřený citron nakrájený i s kůrou na tenké plátky1 ks
čerstvý tymián svazekhrubá sůl na posypání
teplá voda 1 hrnek, olivový olej 1/4 hrnku, sušené droždí 7 g, hladká mouka 3 hrnky, jemně mletá sůl 1 lžička, vyzrálý a chemicky neošetřený citron nakrájený i s kůrou na tenké plátky 1 ks, čerstvý tymián svazek, hrubá sůl na posypání

Příprava

Rychlý chléb z kynutého těsta, který můžete připravit během chvilky. Kolečka citronu nakrájejte hodně natenko, ať se dají lehce ukousnout, a použijte citron, který není chemicky ošetřený. Tady v Řecku jsou čerstvé citrony k dispozici na každém kroku, u každého domu mají minimálně jeden strom. Fascinuje mne, jak rychle po utrhnutí přestává citron vonět a vysychá a říkám si, čím musí být ošetřeny ty citronové krásky v obchodech, které vydrží dalších 14 dní v míse na stole. Po návratu do Čech si budu muset nějaký ten citronovník zasadit.

Chléb je skvělý k polévce, ale klidně si ho dejte jen s trochou olivového oleje. Mimochodem právě pomáháme sklízet divoké olivy a musím říci, že to je docela náročná práce, sice jen tak “češete” větve oliv, kocháte se pohledem do sadu a užíváte si slunečného počasí, ale po hodině práce ve čtyřech lidech máte nasbíráno asi půl pytle oliv, což na lisu bude asi jen kolem litru oleje. No jsem zvědavá, jak bude chutnat. To bude muset být tekuté zlato!

Smícháme olej, vodu, droždí a mouku. Necháme deset minut odležet a pak přidáme lžičku jemně mleté soli a těsto důkladně prohněteme. Těsto vložíme do mísy vytřené olejem a překryjeme potravinářskou folií. Nnecháme nakynout v teple asi hodinu a půl.

Poté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pomocí prstů roztáhneme doplacata a zároveň v těstě vytvoříme nepravidelné důlky. Necháme znovu cca 30 minut kynout. Mezitím rozpálíme troubu na 180 stupňů. Na těsto naskládáme citron a tymián, posypeme štědrou dávkou hrubě mleté soli. Pečeme dozlatova 25 - 30 minut. Jíme klidně ještě teplé s trochou nějakého dobrého olivového oleje.
Jo a málem bych zapomněla - recept pochází z kuchařky Citrus od Valerie Aikamn-Smith.

2016-03-03 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI