Špaldový chléb z kvásku zpět

Ingredience:
aktivovaný žitný kvásek100 gšpaldová jemně mletá mouka520 gvoda180 g
rostlinné mléko120 grýžový sirup60 grostlinný olej + na vymazání formy60 g
sůl1 lžička
aktivovaný žitný kvásek 100 g, špaldová jemně mletá mouka 520 g, voda 180 g, rostlinné mléko 120 g, rýžový sirup 60 g, rostlinný olej + na vymazání formy 60 g, sůl 1 lžička

Příprava

Ten pocit, kdy narazíte na něco nečekaného, je naprosto skvělý. Miluju kváskové chleby, ale popravdě jsem si myslela, že jsou všechny  jen ve stylu žitného, typu Moskva. O to větší překvapení bylo, když se mi podařilo upravit recept do podoby, který odpovídá světlému, kupovanému chlebu. Něco mezi klasickým pšeničným a nadýchaným toastovým chlebem či vekou. Mňam. S marmeládou a arašídovým máslem nebo na topinky je to lahůdka.

Do mísy dejte aktivovaný kvásek (ideálně jej večer vytáhněte z lednice, přidejte mouku, vodu a přes noc nechejte na lince, ráno odeberte potřebné množství do chleba a zbytek opět dejte do lednice) a přidejte zbylé suroviny. Případně přidejte vodu / mouku podle potřeby. Vypracujte rukama těsto, které bude trošku lepivější, a přemístěte do vymazané chlebové formy.

Nechejte 5 hodin v teple vykynout. 

Po 5 hodinách chléb potřete vodou a pečte v předehřáté troubě při 200°C zhruba 40 minut.

Já osobně chléb po 30 minutách vyklopím z formy na mřížku a dopékám takto, chléb se tak krásně opeče a má nádhernou kůrku.

Upečený chléb nechejte zcela vychladnut na mřížce.

Dobrou chuť!

2017-05-02 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI