Žitný celozrnný chléb se sušenými rajčaty zpět

Ingredience:
žitný kvas350 gvoda350 mlžitná celozrnná mouka350 g
med1 lžícesůl15 gsemínka (slunečnice/dýně/lněné)100 g
velká sušená rajčatacca 6 ks
žitný kvas 350 g, voda 350 ml, žitná celozrnná mouka 350 g, med 1 lžíce, sůl 15 g, semínka (slunečnice/dýně/lněné) 100 g, velká sušená rajčata cca 6 ks

Příprava

Vždy jsem milovala čerstvý chléb a nedokázala si ho odepřít. Když jsem ale ze svého jídelníčku začala vyřazovat pšeničné výrobky, musela jsem chtě nechtě začít kupovat celozrnné a žitné chleby v supermarketech. Bohužel mě vůbec neuspokojovaly...byly tvrdé a drolivé a vůbec mi nechutnaly. Řekla jsem si tedy, že se budu muset spolehnout sama na sebe a péct si vlastní pečivo. Už jsou to téměř dva roky, co jsem si zašla pro svůj první žitný kvásek a řeknu Vám, byla to láska na první pohled...pardon, ochutnání!! 

Základem je kvalitně vyvedený kvas. Ten získáme smícháním 1 PL kvásku se 175 g žitné celozrnné mouky a 175 ml vody. Vznikne nám hustá kaše, kterou necháme v míse přikryté talířem 12 hodin vzejít.

Po 12 hodinách by měl být kvas připraven k dalšímu zpracování. Nezapomeneme si odebrat lžíci zpět do skleničky a pak už jen přimícháme ostatní ingredience a uhněteme vláčné těsto. Není potřeba zvláště dlouhé hnětení, takže to hravě zvládnete i pokud nejste zrovna Pepek námořník. Uhnětené těsto necháme v míse a připravíme si formu (klasický srnčí hřbet). V této chvíli máme dvě možnosti, buď formu vymažeme máslem, nebo vyložíme pečícím papírem (občas se ale papír na chleba přilepí a po upečení jde hůře sundat, takže tohle rozhodnutí nechám na Vás). Když máme formu připravenou, stěrkou do něj přemístíme těsto, uhladíme povrch, který lehce orosíme vodou a dáme náš úžasný chléb kynout. Já nechávám kynout v uzavřené troubě, kterou si předtím na chvíli vyhřeji na nejnižší stupeň. Kynutí samotné trvá cca 4 hodiny. V jeho průběhu chléb občas orosíme, aby povrch neosychal. Po 4 hodinách nás dělí už jen okamžik o té úžasné vůně. Troubu si rozehřejeme na maximum (u mě 250 C). Před tím, než chléb dáme péct, ho ještě jednou naposledy orosíme a poté ihned vložíme do trouby. Pečeme 10 minut a poté snížíme teplotu na 225 C a pečeme ještě 25 minut. Po upečení vyklopíme chléb z formy a necháme na mřížce vychladnout.

2016-02-15 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI