Žitný celozrnný chléb se sušenými rajčaty zpět

Ingredience:
žitný kvas350 gvoda350 mlžitná celozrnná mouka350 g
med1 lžícesůl15 gsemínka (slunečnice/dýně/lněné)100 g
velká sušená rajčatacca 6 ks
žitný kvas 350 g, voda 350 ml, žitná celozrnná mouka 350 g, med 1 lžíce, sůl 15 g, semínka (slunečnice/dýně/lněné) 100 g, velká sušená rajčata cca 6 ks

Příprava

Vždy jsem milovala čerstvý chléb a nedokázala si ho odepřít. Když jsem ale ze svého jídelníčku začala vyřazovat pšeničné výrobky, musela jsem chtě nechtě začít kupovat celozrnné a žitné chleby v supermarketech. Bohužel mě vůbec neuspokojovaly...byly tvrdé a drolivé a vůbec mi nechutnaly. Řekla jsem si tedy, že se budu muset spolehnout sama na sebe a péct si vlastní pečivo. Už jsou to téměř dva roky, co jsem si zašla pro svůj první žitný kvásek a řeknu Vám, byla to láska na první pohled...pardon, ochutnání!! 

Základem je kvalitně vyvedený kvas. Ten získáme smícháním 1 PL kvásku se 175 g žitné celozrnné mouky a 175 ml vody. Vznikne nám hustá kaše, kterou necháme v míse přikryté talířem 12 hodin vzejít.

Po 12 hodinách by měl být kvas připraven k dalšímu zpracování. Nezapomeneme si odebrat lžíci zpět do skleničky a pak už jen přimícháme ostatní ingredience a uhněteme vláčné těsto. Není potřeba zvláště dlouhé hnětení, takže to hravě zvládnete i pokud nejste zrovna Pepek námořník. Uhnětené těsto necháme v míse a připravíme si formu (klasický srnčí hřbet). V této chvíli máme dvě možnosti, buď formu vymažeme máslem, nebo vyložíme pečícím papírem (občas se ale papír na chleba přilepí a po upečení jde hůře sundat, takže tohle rozhodnutí nechám na Vás). Když máme formu připravenou, stěrkou do něj přemístíme těsto, uhladíme povrch, který lehce orosíme vodou a dáme náš úžasný chléb kynout. Já nechávám kynout v uzavřené troubě, kterou si předtím na chvíli vyhřeji na nejnižší stupeň. Kynutí samotné trvá cca 4 hodiny. V jeho průběhu chléb občas orosíme, aby povrch neosychal. Po 4 hodinách nás dělí už jen okamžik o té úžasné vůně. Troubu si rozehřejeme na maximum (u mě 250 C). Před tím, než chléb dáme péct, ho ještě jednou naposledy orosíme a poté ihned vložíme do trouby. Pečeme 10 minut a poté snížíme teplotu na 225 C a pečeme ještě 25 minut. Po upečení vyklopíme chléb z formy a necháme na mřížce vychladnout.

2016-02-15 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI