Znojemské okurky zpět

Ingredience:
okurky nakládačky1 velká mísaocet1 lvoda3 l
cukr krupice350 gsůl170 ghořčičné semínko1 lžíce
nové koření1 lžícepepř10 kuličekhřebíček5 ks
bobkový list2 ks
okurky nakládačky 1 velká mísa, ocet 1 l, voda 3 l, cukr krupice 350 g, sůl 170 g, hořčičné semínko 1 lžíce, nové koření 1 lžíce, pepř 10 kuliček, hřebíček 5 ks, bobkový list 2 ks

Příprava

Mám pro vás recept na „Znojemský nálev“. Říká se, že skutečný recept na znojemské okurky je utajované výrobní tajemství a jeho proslulost spočívá v kombinaci mnoha bylin. V jednotlivých receptech se liší různý poměr ingrediencí, ale v tom je kouzlo „domácího zavařování“. Nejdůležitější ingrediencí kromě okurek je ocet, protože to musí být ten „náš, obyčejný český 8% kvasný ocet“. Proto v zahraničí chutnají nakládané okurky jinak.

Všechny ingredience (vyjma okurek) se svaří a nálev se nechá vychladnout.
Poté se již plní sklenice okurkami, které se prokládají koprem, kolečky mrkve, plátky křenu a cibule.
Láhve naplněné okurkami zalijeme nálevem (zalévám včetně koření), zavíčkujeme a poté sterilizujeme v předehřáté troubě při 80°C.
Sterilizovat, tzn. na plech položit utěrku, vyskládat láhve (normálně víčky vzhůru), ale tak aby se nedotýkaly (jinak by mohly prasknout) a vše zalít se vodou, aby bylo cca 2 cm vody v plechu.
Velké sklenice o velikosti 0,7 l sterilizujeme 20 minut při 80°C a malé sklenice 13-15 minut.
Čas je potřeba dodržet, aby okurky nebyly rozvařené.
Já osobně vyndávám o pár minut dříve, protože máme rádi křupavější okurky.
Po vyndání z trouby otočíme láhve dnem vzhůru a necháme vychladnout.

2022-07-26 Ostatní

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostgrilování
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI