Barunčina kulajda zpět

Ingredience:
máslo1 lžíceřepkový olej1 lžícevětší cibule (nakrájená nadrobno)1 ks
malá mrkev (nakrájená na drobné kostičky)1 ksmalá petžel (taktéž nakrájená na drobno)1 kssměs hub (očištěná a nakrájená na plátky) dle chuti
brambory (nakrájené na kostičky)5 ksdrůbeží vývar2 lbobkový list1 ks
celý pepř4 kuličkynové koření2 kuličky33% smetana1 kelímek
světlá máslová jíška (2 lžíce másla, 2 lžíce mouky) dle potřebynasekaný čerstvý kopr2 - 3 vrchovaté lžíceocet dle chuti
sůl dle chutičerstvě mletý pepř špetka
máslo 1 lžíce, řepkový olej 1 lžíce, větší cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks, malá mrkev (nakrájená na drobné kostičky) 1 ks, malá petžel (taktéž nakrájená na drobno) 1 ks, směs hub (očištěná a nakrájená na plátky) dle chuti, brambory (nakrájené na kostičky) 5 ks, drůbeží vývar 2 l, bobkový list 1 ks, celý pepř 4 kuličky, nové koření 2 kuličky, 33% smetana 1 kelímek, světlá máslová jíška (2 lžíce másla, 2 lžíce mouky) dle potřeby, nasekaný čerstvý kopr 2 - 3 vrchovaté lžíce, ocet dle chuti, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř špetka

Příprava

Houbové tažení právě začalo. 
Konečně už i u nás v lesíku rostou. A rostou docela dost. A já, jakožto velmi vášnivý houbař, vyrážím s košíkem poctivě každý den (nebo alespoň obden :-)).
P. houby miluje, stejně tak já, děti naše nadšení už nesdílí, ale to mají sakra smůlu. Dostanou, co je uvařeno, a pak to pitvají a pitvají, jen aby vylovily každičký podezřelý kousek, protože, "co kdyby to náhodou byla houba, mami."
 
Doufám, že je to s věkem přejde a budou si s námi na houbách pochutnávat. Já už mám pro vás hned dva houbové recepty. Dnešní polévkový a ......  a víte co? Nechte se překvapit. 
 
Ve větším hrnci rozehřejte máslo společně s olejem, na něm pak restujte cibuli, mrkev i petrželku a to tak dlouho, dokud nezačne hezky zlátnout. Přidejte větší množství nakrájených hub, brambory a zalijte vývarem.

Směs koření zabalte do gázy, zavažte, popř. použijte sítko na sypaný čaj, a dejte do polévky. To děláte proto, abyste pak nemuseli lovit kus rozžvýknutého pepře ze zubů, vždyť všichni víme, jak je to nepříjemné.

Vše zalijte vývarem, osolte a vařte dokud brambory nezměknou. Pak polévku zalijte smetanou, stáhněte výkon plotýnky a nechte probublávat. Mezitím si z másla a mouky připravte světlou jíšku (rozehřejte na pánvi máslo, osmahněte na něm mouku) a tu vlijte za stálého míchání do polévky.

Polévku nechte ještě asi 10 minut probublávat za stálého míchání, aby se i mouka hezky provařila. Teď přichází na řadu dochucení. Do polévky vhoďte kopr, přidejte 1-2 lžíce octa (záleží na vaší chuti), můžete dát i lžičku cukru, dosolte a dopepřete mletým pepřem.

Já jsem ještě přidala zastřené vejce, chcete-li ztracená vejce. Tedy vajíčko, které se vaří v nálevu z vody, octa, soli, trochy cukru a pepře. Ten necháte na plotně do chvíle, kdy začne pomalu bublat (pozor voda se nesmí prudce vařit, jinak se vajíčko celé potrhá), pomocí vařečky intenzivním mícháním vytvoříte v nálevu vír, do jehož středu vyklepnete vajíčko. Pomocí "víru" se hezky pravidelně zabalí. Vařte tak 4 minutky, prostě aby byl bílek pevný, ale žloutek zůstal hezky tekutý. 

Pár hub jsem ještě využila k ozdobení polévky. Jen jsem je nakrájela na plátky, orestovala na olivovém oleji a ochutila solí, pepřem a petrželkou.
2014-08-21 Polévky

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI