Držkovka z masáků

zpět
Držkovka z masáků
Ingredience:
oloupané, pokrájené masáky500 gsádlo2 lžícevelká cibule1 ks
hladká mouka4 lžícesladká mletá paprika1 lžícevývar1,5 l
česnek3 stroužkysůl dle chutipepř dle chuti
majoránka dle chutimletý kmín dle chuti
oloupané, pokrájené masáky 500 g, sádlo 2 lžíce, velká cibule 1 ks, hladká mouka 4 lžíce, sladká mletá paprika 1 lžíce, vývar 1,5 l, česnek 3 stroužky, sůl dle chuti, pepř dle chuti, majoránka dle chuti, mletý kmín dle chuti

Příprava

Dnes jsou u nás doma "HOUBOVÉ HODY". K obědu jsme měli "Držkovku z masáků" a jako druhý chod „Růžovky v těstíčku“ s bramborem. Muchomůrka růžovka, lidově nazývaná masák, je výtečná jedlá houba pro všechny způsoby přípravy pokrmů. Masák je velmi dobrý osmažený jen tak na sádle, či oleji, s trochou soli a kmínu. Růžovky lze přidat do míchanice, ale i usušit na zimu, nebo uvařit tuto mňamózní polévku. Také jsem dnes vyzkoušela masáky v těstíčku, které chutnaly nejen nám, ale především dětem. Receptíky přikládám níže, stojí za to vyzkoušet.

Při sběru masáků si musíte dát pozor, abyste je nezaměnily za muchomůrku šedivku, která sice není jedovatá, ale chuťově není dobrá a co víc – šedivku lze snadno zaměnit za muchomůrku tygrovanou, která je smrtelně jedovaná! Takže při sběru růžovek, dejte pozor, aby byly opravdu hezky růžové a další "dobré znamení" je, že mívají "sežranou nohu od červíků" – proto se sbírají jen kloboučky.

Masáky oloupeme, nakrájíme a krátce spaříme vroucí vodou. Cibuli oloupeme, nakrájíme a zpěníme. Pak přidáme hladkou mouku a vytvoříme hnědou jíšku, do které přidáme sladkou mletou papriku a zalijeme vývarem. Mezi tím, co se nám jíška bude rozvářet, přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku a nastrouhaný (nebo propasírovaný) česnek. Nakonec přidáme připravené masáky a necháme hezky pěkně provařit, aby se nám propojily všechny chutě. Dobrou chuť.

Vendy tip! Tato polévka se může připravit po celý rok z dobře dostupné hlívy, takže pokud nemáte dostupné masáky, připravte si ji z hlívy. A v sezóně je výhodou, že můžeme přidat i čerstvou majoránku ze zahrádky.

2016-07-08 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI