Fazolová polévka s klobásou zpět

Ingredience:
fazole (já použila po dvou hrstech od šesti druhů) dle chutistředně velká mrkev2 kscibule2 ks
klobása dle chuti1 nožičkarajčatový protlak1 malá plechovkavysokoprocentní smetana200 ml
sádlo1 lžícečesnek2 stroužkyocet dle chuti
pepř špetkasůl dle chutisladká paprika1 lžička
majoránka1 lžičkasaturejka1 lžička
fazole (já použila po dvou hrstech od šesti druhů) dle chuti, středně velká mrkev 2 ks, cibule 2 ks, klobása dle chuti 1 nožička, rajčatový protlak 1 malá plechovka, vysokoprocentní smetana 200 ml, sádlo 1 lžíce, česnek 2 stroužky, ocet dle chuti, pepř špetka, sůl dle chuti, sladká paprika 1 lžička, majoránka 1 lžička, saturejka 1 lžička

Příprava

Když se ve vaření nebo pečení pro něco nadchnu tak, že jsem ochotná překonávat překážky a nedbat na (často ukrutnou) časovou ztrátu, zpravidla to má nějaký důvod. Tentokrát tím důvodem byly fazole. Věřím tomu, že nejsem jediný fazoloúchyl. Fazole jsou prostě fajn. Jsou barevné, zvonivé, tvrdé a na dotek příjemné. Člověk se jimi může jen tak přehrabovat nebo na ně koukat ve sklenicích (já mám všechny fazole vystrčené venku právě abych se jimi mohla pořád kochat) a pořád to bude paráda. Kdyby bylo na mně, klidně bych do fazolí i skákala a nebo v nich spala.

Já zjistila, že mám doma fazolí celkem šest druhů. Tuhle jsem byla v obchodě a chtěla si pořídit další dvoje, ale pak jsem se přece jen zarazila a nekoupila nic (to když jsem si představila, co by na to asi řekl můj Muž, kdyby věděl, že k hromadění surovin mám úplně jinou než chuťovou motivaci - totiž estetickou). Také jsem si říkala, že už by si mohl všimnout, že zatímco na páse přes kasu pravidelně projíždějí nejrůznější sáčky luštěnin, na talíři se zase tak často neobjevují (měla bych to napravit).

Pokud se pustíte do vaření fazolové polévky, určitě dodržte pravidlo, že je potřeba každý druh máčet i vařit zvlášť, protože každý druh je jiný a tak potřebuje rozdílnou dobu varu k tomu, aby změkl. Samozřejmě vás nenutím, abyste používali šest druhů fazolí jako já. Vystačíte si určitě i s jedním oblíbeným (i když je pravda, že každý druh také jinak chutná a čím více tedy druhů, tím pestřejší polévka). Fazole také solte až po změknutí a nebo přímo v polévce, jinak se vám do měkka nikdy neuvaří. Použití octa v polévce je zcela volitelné, ale já mám poslední roky nakyslé polévky přímo nezřízeně ráda, a tak si dokyselování potrpím. Takže tu je fazolová polévka podle Popelky:

Fazole namočíme přes noc do vlažné vody (každý druh zvlášť). Druhý den vodu slijeme a v menším množství vody je uvaříme do měkka (opět každý druh zvlášť). Nesolíme, jinak nezměknou! Fazole ponecháme v uvařené vodě a odložíme je stranou. Cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci na rozpáleném sádle ji necháme zesklovatět. Přihodíme na tenká kolečka nakrájenou mrkev, kterou restujeme tak dlouho, dokud lehce nezměkne a nepustí vodu. Poté přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, prolisovaný česnek a sladkou papriku, orestujeme, přidáme i rajčatový protlak, opět zarestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem. Přidáme fazole i s vodou, ve které se vařily, osolíme, opepříme, osaturejkujeme a na mírném ohni vaříme tak dlouho, dokud mrkev nezměkne. Teprve poté vmícháme smetanu, rozemneme majoránku a dochutíme octem dle libosti. Polévku podáváme nejlépe horkou a s čerstvým chlebem.

2015-03-30 Polévky

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI