Francouzská cibulačka pro děti od 1 roku

zpět
Francouzská cibulačka pro děti od 1 roku
Ingredience:
velká cibule3 - 4 kskrystalový cukr1 lžícepolosuché bílé víno (ještě lépe i šumivé)cca 200 ml
čerstvý tymián, případně rozmarýn nebo libeček hrstvývarcca 1 lsůl dle chuti
pepř dle chutiolej dle potřeby
K doladění:
rozpečená bageta dle potřebykvalitní tvrdý sýr dle potřeby
velká cibule 3 - 4 ks, krystalový cukr 1 lžíce, polosuché bílé víno (ještě lépe i šumivé) cca 200 ml, čerstvý tymián, případně rozmarýn nebo libeček hrst, vývar cca 1 l, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olej dle potřeby, rozpečená bageta dle potřeby, kvalitní tvrdý sýr dle potřeby

Příprava

Na začátku léta jsme byli s manželem na úžasné dovolené v Paříži. Asi bychom to nebyli my, kdyby se nenesla zcela v duchu gastroturistiky. Jediné, co jsem toužila ochutnat, a za celou dobu pobytu v Paříži na žádném jídelním lístku nenašla, byla CIBULAČKA. Tak jsem si ji konečně udělala doma.

Tato polévka je geniálně jednoduchá co se do složení surovin i výroby týče, ale o to více času zase potřebuje při přípravě, začněte tedy asi s hodinovým předstihem.

Cibuli nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka a ve větším hrnci si rozpalte olej (úplně nejtradičněji se smaží na másle, ale to zas není nutričně nic moc – vyberte si dle toho, co je vám bližší, zda-li chuťová, nebo zdravotní stránka). Cibuli na oleji za občasného míchání restujte přibližně pět minut, dokud nezačne lehce chytat barvu. Přidejte lžíci cukru, promíchejte a opět chvíli restujte – cukr pomůže cibuli karamelizovat. V této chvíli přidejte bylinky a podlijte drcem (panákem) vína, trošku stáhněte plamen a nechte pozvolna dusit, dokud se víno neodpaří (bude to trvat tak pět, deset minutek). Poté znovu drcněte trošku vína. Tento proces dvakrát až třikrát zopakujte, a stále občasně promíchávejte, aby se vám cibule nepřichytila.

Až bude cibulka krásně zlatavě hnědá a víno po několikáté odpařené, přichází na řadu vývar. Tradice prý přesný druh vývaru pro tento recept neurčuje, a tak jsem tedy použila kombinaci telecího a kuřecího. Vývarem karamelizovanou cibuli zalijte tak, aby byla celá ponořená, a nechte společně na mírném plameni bublat ještě další čtvrt hodinku.

Na závěr už jen dolaďte chuť solí a pepřem, případně dle potřeby ještě nařeďte polévku troškou vody. Její chuť je lehce nasládlá a lehce pikantní po cibuli. Jako přílohu zvolte rozpečenou bagetu, ideálně doplněnou i sýrem. Originálně Francouzi používají sýr Gruyére, vám ale postačí i jiný, více dostupný, avšak kvalitní tvrdý sýr.

Dětská specifika:

  • cibule je hůře stravitelnou zeleninou a pro tuto vlastnost je doporučována od 1 roku
  • v receptu je použito větší množství vína, ovšem mám za to, že dlouhým vařením se alkohol vypaří. Nicméně i přesto můžete pro děti částečně, a nebo i zcela, nahradit při podlévání víno vývarem.
2016-11-11 Polévky

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI