Francouzská cibulačka s Metaxou zpět

Ingredience:
střední cibule, nakrájené na půlkolečka5 ksmáslo100 gbobkový list2 ks
nové koření3 kuličkyčerný pepř3 kuličkysůl dle chuti
tymián pár sníteksuché víno1,5 dclvývar1 l
Metaxa (případně koňak, brandy nebo portský)1 lžícesýr gruyère nebo comté, případně 48% gouda dle chuti
střední cibule, nakrájené na půlkolečka 5 ks, máslo 100 g, bobkový list 2 ks, nové koření 3 kuličky, černý pepř 3 kuličky, sůl dle chuti, tymián pár snítek, suché víno 1,5 dcl, vývar 1 l, Metaxa (případně koňak, brandy nebo portský) 1 lžíce, sýr gruyère nebo comté, případně 48% gouda dle chuti

Příprava

Není cibulačka, jako cibulačka. Ta francouzská, s bílým vínem, bylinkama, koňakem a sýrem, je ze všech nejlepší!
Pevně danej recept na ní není, co kuchař, to jinej postup i ingredience. Jediný, co se ovšem musí zachovat, je správně zkaramelizovaná cíba!
U nás doma je tahle polívka děsně oblíbená, a tak vznikl i můj unikátní recepis s Metaxou, protože jinej vhodnej alkohol po ruce nebyl. A víte co? Ta chuť nemá chybu! Pojďte mrknout, jak na to.

Cibuli si nakrájíme na půlkolečka a vhodíme ji do hrnce, na rozpuštěný máslo. Po asi pěti minutách restování, přidáme bobkovej list, nový koření, pepř a sůl a dál restujeme do bezvědomí.
Když cibule hodně zhnědne, pustí všechen cukr a dno je pokryto tmavou vrstvou zkaramelizovaný směsi, hrnec stáhneme z plotny, přiklopíme poklicí a necháme asi 10 minut odpočinout.
Po odkrytí pokličky nám zkaramelizovanou cibuli půjde dobře "odškrábnout" a celá směs chytne nádherně zlatou barvu. Přihodíme snítku tymiánu a ještě chvíli restujem.
Pak přilijeme 1,5dcl vína, necháme ho vyvařit, zalejeme cibuli vývarem a vaříme asi 10 minut na mírným plameni. Na úplnej závěr vmícháme do polívky lžíci Metaxy, stáhneme z ohně a je hotovo.
Francouzskou cibulačku podáváme s máslovýma krutonama, zasypanou sýrem.
V zimních měsících je nejoblíbenější, ale u nás jede prakticky furt.

2016-06-17 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI