Hráškový krém se slaninovým chipsem zpět

Ingredience:
kuřecí či zeleninový vývar2 - 2,5 lčerstvý či mražený hrášek900 gkrájená slanina200 g
čerstvý hrášek dle potřebysmetana50 mlmáslo dle potřeby
máslo dle chutisůl dle chutičerstvě mletý pepř dle chuti
kuřecí či zeleninový vývar 2 - 2,5 l, čerstvý či mražený hrášek 900 g, krájená slanina 200 g, čerstvý hrášek dle potřeby, smetana 50 ml, máslo dle potřeby, máslo dle chuti, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti

Příprava

Léto, teplo, šílený teplo…a do toho teplá polévka? Ano..teplá, ale díky hrášku krásně svěží a příjemná záležitost. Navíc každý den teplota nehlásí 35°C, tak si polévku můžete připravit v některý z o něco chladnějších dnů.

Příprava je velmi jednoduchá a samotná polévka je opravdu velmi lehká a ideální do těchto dní.

  1. Ve větším hrnci nechte na másle zpěnit nakrájenou cibuli a krátce orestujte i kořenovou zeleninu. Přilijte vodu, přidejte kuřecí skelet a nechte vařit. Doba vaření vývaru záleží na tom, jak jej chcete mít silný – čím déle se bude vařit, tím silnější bude, také se však zredukuje i jeho objem.
  2. V případě, že máte vývar již hotový, zpěňte cibulku, nadrobno nakrájenou zeleninu a nechce vařit ve vývaru do změknutí. Poté ihned přidejte hrášek a postupujte dle dalších bodů.
  3. Z vývaru vyndejte pouze kuřecí skelet. Přidejte rozmražený hrášek a krátce povařte (stačí cca 1, 5 min – dokud není hrášek měkký). Vše rozmixujte ponorným mixérem.
  4. Pro hladkou konzistenci polévku propasírujte přes jemné sítko (chvíli to trvá, ale zbavíte se slupek od hrášku).
  5. Nakonec přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
  6. Na rozpálené pánvi s troškou oleje nechce opéct slaninu, dokud není zcela křupavá.
  7. Polévku podávejte se slaninovými chipsy a čerstvým hráškem.

TIP:
Polévku je možné zjemnit také např. mascarpone.
Pro veganskou verzi můžete naopak smetanu i slaninu vynechat – případně nahradit smetanou rostlinnou.
Hrášek je nutné vařit opravdu jen krátce, aby neztratil barvu.

2016-09-02 Polévky

Poznámka

Vývar si připravte z 1/2 pórku, 1 petržele, 1 cibule nebo šalotky, kuřecího skeletu či ořezků a vody.

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI