Jemná jarní pórková polévka s uzeným lososovitým pstruhem zpět

Polévka:
pórek340 gbrambory280 gkuřecí nebo zeleninový vývar1800 ml
smetana ke šlehání250 mlolivový olej20 gšťáva ze čtvrtky citronu dle chuti
sůl dle chutipepř špetka
Na podávání:
plátky uzeného lososovitého pstruha100 gkolečka pórku několik
pórek 340 g, brambory 280 g, kuřecí nebo zeleninový vývar 1800 ml, smetana ke šlehání 250 ml, olivový olej 20 g, šťáva ze čtvrtky citronu dle chuti, sůl dle chuti, pepř špetka, plátky uzeného lososovitého pstruha 100 g, kolečka pórku několik

Příprava

Už týden je jaro a počasí na to dneska teda vůbec nevypadá. Tak si jej vykouzlete alespoň na talíři. Stačí Vám k tomu opravdu málo – pórek, brambory, vývar, smetana, sůl, pepř a uzený lososovitý pstruh. Polévka je chuťově velmi jemná a s plátky uzené ryby se to krásně doplňuje. Polévky většinou nezahušťuji moukou, takže ani v této mouka není. Tudíž je vhodná pro bezlepkáře a primaláky.

Recept bych ráda věnovala svému bratrovi, protože po mě už několikrát chtěl recept na pórkovou polévku. Takže Marťas, tady to máš černé na bílém a doufám, že Ti bude chutnat! 

Na polévku:

1. Pórek očistěte a nakrájejte na půlkolečka. Brambory oškrábejte a nakrájejte je na kostky.

2. Na sporák dejte střední hrnec a rozehřejte na něm olivový olej.

3. Když je olej rozpálený, vhoďte do hrnce pórek a chvíli ho restujte, aby povolil a zesklovatěl.

4. Do hrnce přidejte brambory a přilijte vývar.

5. Osolte a vařte 15 minut, dokud nebudou brambory měkké.

6. Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte.

7. Přidejte smetanu a citrónovou šťávu, promíchejte a vařte ještě cca 5 minut.

8. Podle chuti dosolte a opepřete.

Na podávání:

1. Pstruha natrhejte na menší kousky.

2. Do talíře vložte kolečka pórku, na ně položte kousky pstruha a opatrně po krajích přilijte pomocí naběračky polévku.

Tip: Místo uzeného lososovitého pstruha můžete samozřejmě použít uzeného lososa. 

2015-03-27 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI