Květáková polévka s chilli a kurkumou zpět

Ingredience:
cibule1 ksceler3 řapíkyvětší květák1/2 ks
uvařená cizrna1 menší šálekzeleninový vývar1 lmletá kurkuma1 lžička
ghí nebo olej1 lžíceesůl dle chutipepř špetka
chilli paprička dle chutičerstvý koriandr dle chuti
cibule 1 ks, celer 3 řapíky, větší květák 1/2 ks, uvařená cizrna 1 menší šálek, zeleninový vývar 1 l, mletá kurkuma 1 lžička, ghí nebo olej 1 lžícee, sůl dle chuti, pepř špetka, chilli paprička dle chuti, čerstvý koriandr dle chuti

Příprava

Květák…květákový mozeček…smažený květák s tatarskou omáčkou a bramborem…také se vám vybavují při vyslovení této zeleniny pouze tyto pokrmy? Pokud ano, rozhodně čtěte dál, protože květák je mnohem zajímavější a variabilnější surovina, se kterou můžete v kuchyni vykouzlit nejednu zdravou a chutnou lahůdku. Nejen, že je skvělým zdrojem minerálů a vitamínů, ale dává se do spojitosti také s prevencí rakoviny díky svému významnému obsahu fytochemických antikarcinogenů.

Květák je také velice vhodná surovina při redukční dietě. Přestože obsahuje pouze minimum sacharidů a tuků, má skvělé sytící vlastnosti a může tedy sloužit jako vhodný základ vašeho jídla. Skvělým tipem je právě zpracování květáků ve formě polévky, skvěle zasytí, zahřeje a navíc si pochutnáte!

Cibuli nakrájíme na drobno a necháme ji lehce zesklovatět v hrnci na rozpáleném ghí nebo oleji. Po chvíli přidáme na menší kousky pokrájený řapíkatý celer a společně ještě několik minut restujeme. Do tohoto základu vlijeme pár lžic horkého vývaru a zaprášíme kurkumou. Tekutinu přidávám proto, aby se kurkuma nespálila a nezkazila tak chuť polévky. Necháme vývar odpařit a ještě lehce zarestujeme. Nakonec přisypeme cizrnu a květák rozebraný na drobné růžičky, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme pod poklicí vařit do měkka. Přibližně po 20 minutách by měl být květák měkký. V tuto chvíli už stačí jen polévku rozmixovat ponorným mixérem a ochutit solí a pepřem. Nakonec vmícháme do polévky posekanou chilli papričku a necháme ještě lehce prohřát. Podáváme bohatě posypané posekanými lístky čerstvého koriandru.

2016-03-07 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI