Luštěninová polévka s tahini zpět

Ingredience:
adzuki fazolky35 gneloupaná červená čočka35 gječné kroupy15 g
střední mrkev2 ksvelká brambora1 kscibule1/2 ks
česnek1 stroužektahini2 - 3 lžičkyhrubozrnná sůl dle chuti
čtyřbarevný pepř dle chutivývarcca 1 lolej dle potřeby
nasekané lístky medvědího česneku na dozdobení
adzuki fazolky 35 g, neloupaná červená čočka 35 g, ječné kroupy 15 g, střední mrkev 2 ks, velká brambora 1 ks, cibule 1/2 ks, česnek 1 stroužek, tahini 2 - 3 lžičky, hrubozrnná sůl dle chuti, čtyřbarevný pepř dle chuti, vývar cca 1 l, olej dle potřeby, nasekané lístky medvědího česneku na dozdobení

Příprava

Luštěniny jsou velmi zdravé, avšak dle mého trochu opomíjené. V podobě polévek jsou u nás oblíbené. Dnes jsem se rozhodla pro luštěninovou polévku s tak trochu jinou chutí. Tu zvláštní chuť docílíte přidáním sezamové pasty. Tahini má svoji jedinečnou chuť a stojí za to ji vyzkoušet. V kombinaci s luštěninami je naprosto dokonalá.

Nejprve je třeba si přes noc namočit fazolky a neloupanou červenou čočku. Postupujeme dle návodu na jejich přípravu, tj. přebereme, propláchneme vlažnou vodou a necháme louhovat nejlépe přes noc (minimálně však 8 hodin). Pokud jde o ječné kroupy, tak ty před vařením nasypeme do misky, zalijeme vlažnou vodou, propereme je a scedíme. Můžeme je nechat i chvíli namočené (cca 30 minut). Luštěniny i kroupy vařím pak v tlakovém hrnci, sníží se tím doba jejich vaření přibližně na polovinu.

V tlakovém hrnci si na oleji zesklovatíme najemno nasekanou cibulku, po chvíli přihodíme česnek a pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, bramboru, luštěniny a ječné kroupy. Poté směs zalijeme vývarem a vaříme cca 20 minut. Nesolíme. Polévku osolíme až na konci, aby luštěniny neztvrdly. Po uvaření tedy polévku dosolíme a případně trochu dopepříme a vmícháme tahini. Sezamová pasta dodá polévce jedinečnou chuť. 

Polévka je hustá sama o sobě, takže není třeba nikterak dohušťovat. S ohledem na svoji hustotu vydá za hlavní chod. Můžete si ji tak dát samotnou nebo pro větší jedlíky např. s krajícem chleba.

Na závěr ozdobíme nasekanými lístky medvědího česneku.

2017-04-10 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI