Parmazánová rajčatová polévka s adzuki zpět

Ingredience:
nakrájená zralá rajčata/rajčata z plechovky400 gfazolky adzuki100 gtřtinový cukr2 lžíce
sůl3/4 lžičkydrcený pepř špetkavětší cibule1 ks
česnek1 stroužekmuškátový oříšek špetkadrcený kmín špetka
drcené lístky oregana1/2 lžičkynastrouhaný parmazán70 gčerstvé lístky bazalky/bazalkové pesto dle chuti
rostlinný olej1 lžícepečivo k polévce dle chuti
nakrájená zralá rajčata/rajčata z plechovky 400 g, fazolky adzuki 100 g, třtinový cukr 2 lžíce, sůl 3/4 lžičky, drcený pepř špetka, větší cibule 1 ks, česnek 1 stroužek, muškátový oříšek špetka, drcený kmín špetka, drcené lístky oregana 1/2 lžičky, nastrouhaný parmazán 70 g, čerstvé lístky bazalky/bazalkové pesto dle chuti, rostlinný olej 1 lžíce, pečivo k polévce dle chuti

Příprava

Slyšeli jste už někdy o fazolkách adzuki? Jsou to malé fialové sestřenky fazolek mungo a používají se ve své domovině hlavně na sladký způsob. Vyrábí se z nich zmrzliny, náplně do rýžových knedlíčků a buchty. Jindy například právě dnešní rajčatová polévka, kterou jsem si hodně upravila. Pustila jsem uzdu fantazii a poevropštila si polévku o parmazán. Snad vám bude chutnat stejně jako nám!

Fazolky si dáme do misky s vodou máčet minimálně na 12 hodin, poté promyjte a vodu slijeme. Na jemno nakrájenou cibulku a česnek osmahneme na lžíci oleje ve větším hrnci. Přidáme fazolky a 300 ml vody a necháme 25 minut vařit.

Následně slijeme opatrně přebytečnou vodu (hladinu ponecháme zhruba 1 cm nad úrovní fazolek) a přidáme rajčata. Necháme vařit za občasného míchání dalších minimálně 10 minut.

Nyní můžeme vylovit pár fazolek na ozdobu, zbytek tyčovým mixérem rozmělníme dohladka. Pokud je polévka příliš hustá, přilijeme vodu, vývar, smetanu či trochu červeného vína (podle preferencí a aktuálních možností). Ochutíme solí, pepřem, bylinkami a stále ještě na plotně dosladíme cukrem.

V poslední fázi přidáme do horké polévky nastrouhaný parmazán. Pokud se nám zdá být polévka stále příliš kysela, dosladíme cukrem, pokud nám kyselost schází, zvýrazníme ji jablečným octem.

Servírujeme s bazalkovým pestem (či lístky čerstvé bazalky), nastrouhaným parmazánem, fazolkami a celozrnným pečivem. Přeji dobrou chuť.

2017-05-24 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI