Phò bo - Vietnamská hovězí polévka zpět

Ingredience:
hovězí morkové kosti nebo žebírko dle potřebykližka a kousek svíčkové (na dokončení) dle potřebycibule2 ks
čerstvý zázvor dle chutiskořice1 velký svitekbadyán5 hvězdiček
černý kardamom3 kssůl1 lžičkacukr1 lžička
Na dokončení polévky:
široké rýžové nudle dle potřebyjarní cibulka dle chutičerstvý koriandr dle chuti
thajská bazalka dle chutimungo klíčky dle chutičervená cibule dle chuti
chilli paprička dle chutilimeta dle chutihovězí svíčková dle potřeby
Hoisin omáčka dle chuti
hovězí morkové kosti nebo žebírko dle potřeby, kližka a kousek svíčkové (na dokončení) dle potřeby, cibule 2 ks, čerstvý zázvor dle chuti, skořice 1 velký svitek, badyán 5 hvězdiček, černý kardamom 3 ks, sůl 1 lžička, cukr 1 lžička, široké rýžové nudle dle potřeby, jarní cibulka dle chuti, čerstvý koriandr dle chuti, thajská bazalka dle chuti, mungo klíčky dle chuti, červená cibule dle chuti, chilli paprička dle chuti, limeta dle chuti, hovězí svíčková dle potřeby, Hoisin omáčka dle chuti

Příprava

Jedná se asi o nejznámější vietnamské jídlo, které je velmi oblíbené i v našich končinách.

Její příprava je dá se říct velmi jednoduchá. V podstatě je to pomalu tažený hovězí vývar jako u nás, jen s tím rozdílem, že se používá jiné koření.

Kosti a maso přelijte horkou vodou a zprudka vařte několik minut, dokud se nezačne tvořit hnědá ošklivá pěna. Vodu vylijte a maso důkladně operte čistou studenou vodou.

Zbavíte se tak nečistot a vývar budete mít krásně čirý.

Cibule si rozkrojte na půl, zázvor na plátky a i s kořením opečte nasucho krásně do zlatohněda. 

Maso vraťte do hrnce, přidejte opečenou zeleninu s kořením a zalijte studenou vodou.
Přidejte i lžičku soli, cukru a dejte na opravdu mírný plamen bez pokličky vařit.

Sedm hodin je minimum. Ideální by bylo, kdyby se vývar táhl celou noc.

Voda nesmí vřít! Jen občas musí probublat bublinka ode dna.

Když vaříte přes den, tak zkuste maso (kližku) jestli je měkké a klidně ho vytáhněte.  

Po uvaření vytáhněte veškeré koření, zeleninu a maso s kostmi.

Zůstane vám jen krásně voňavý vývar.

Rýžové nudle si namočte do studené vody, aby krásně nasákly a změkly. 

Poté se už vaří jen kraťučko. Stejně jako italské pasty by měly zůstat al-dente. 

Je třeba si nakrájet na opravdu tenké plátky svíčkovou, která se po přelití vývarem okamžitě uvaří. Proto plátky musí být tak tenké, že maso téměř rozetřete mezi prsty.

Kdo si netroufá a nebo nemá tak ostrý nůž, pomůže mu malý fígl s mrazákem.

Maso dejte na nějakou dobu do mrazáku. Maso ztuhne a bude se jednodušeji krájet na plátky, aniž by se vám nějak kroutilo. 

Do misky na polévku si tedy dejte porci uvařených nudlí, Plátky vařeného masa, syrové maso, jarní cibulku, koriandr, thajskou bazalku a mungo klíčky, které je třeba lehce zblanšírovat horkou vodou.

Dozdobit můžete i červenou cibulí a kousky chilli.

Na dochucení podávejte rybí omáčku, Hoisin omáčku a řez limety.

Dobrou chuť! 

2016-10-27 Polévky

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlapolévky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI