Polévka z pečené řepy s tymiánem a cizrnovými vaflemi zpět

Ingredience:
středně velká červená řepa5 - 6 kscibule2 ksčesnek5 stroužků
rostlinný olej dle potřebytymián několik snítekpomeranč1 ks
kešu hrstzeleninový vývar750 mlumeocet nebo jablečný ocet dle chuti
pepř špetkasůl dle chuti
Cizrnové vafle:
cizrnová mouka1 a 1/2 hrnkuvoda1 hrnekrostlinný olej2 lžíce
římský kmín1 lžíce
středně velká červená řepa 5 - 6 ks, cibule 2 ks, česnek 5 stroužků, rostlinný olej dle potřeby, tymián několik snítek, pomeranč 1 ks, kešu hrst, zeleninový vývar 750 ml, umeocet nebo jablečný ocet dle chuti, pepř špetka, sůl dle chuti, cizrnová mouka 1 a 1/2 hrnku, voda 1 hrnek, rostlinný olej 2 lžíce, římský kmín 1 lžíce

Příprava

Po famózní letní polévce z grilované zeleniny jsem se rozhodla aplikovat stejný postup i na polévku typicky podzimní.  Krém z pečené červené řepy je lehce nasládlý a po řepě krásně zemitý a ta jeho barva, odežene každý podzimní splín. Jeho chuť skvěle doplňují křupavé cizrnové vafle s římským kmínem. Nebojte se krém doplnit třeba lžící zakysané smetany, nebo kokosové šlehačky, krásně zjemní chuť pečené řepy.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Nejprve si oloupeme červenou řepu a nakrájíme ji asi na dvoucentimetrové kostky, cibuli nakrájíme na osminky. Na plechu smícháme červenou řepu, cibuli, neoloupané stroužky česneku a větší část tymiánu s troškou oleje. Lehce osolíme. Pečeme asi 40 minut až hodinu, dokud zelenina není dobře opečená. Občas zamícháme. Česnek po třiceti minutách vylovíme, aby se nám nespálil. 
Mezitím si v misce smícháme všechny suroviny na vafle a necháme odležet. 
Pečenou zeleninu přendáme do hrnce, přidáme vyloupaný česnek, šťávu z pomeranče a kešu  a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a rozmixujeme na hladký krém, který dosolíme a dopepříme. Pokud se nám zdá polévka málo kyselá přidáme lžíci, či dvě umeocta. 
Zapneme vaflovač a z těsta uděláme cca 5 vaflí. 
Polévku na talíři ozdobíme snítkou tymiánu.
 
Mému synovi polévka moc chutnala. Prozíravě jsem ho před obědem zbavila svrchního oblečení, protože řepa dost barví. Při prvním ochutnání polévky odhodil lžíci a jedl rukama a říkal "mam mňam". To je jedna z největších pochval. Myslím, že za tuhle polévku vás doma také pochválí.
2015-10-14 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojaperitiv
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI