Pořádně kukuřičná polévka s kukuřičným strouháním zpět

Ingredience:
zeleninový vývar dle potřebymrkev dle potřebypórek de potřeby
paprika dle potřebyvejce na jednu porci1/2 ksobyčejná kukuřičná mouka na jednu porci (né té na tortilly) možná o něco víc1/4 šálku (60 ml)
maso z vývaru dle chutičerstvý koriandr pár lístkůsůl dle chuti
zeleninový vývar dle potřeby, mrkev dle potřeby, pórek de potřeby, paprika dle potřeby, vejce na jednu porci 1/2 ks, obyčejná kukuřičná mouka na jednu porci (né té na tortilly) možná o něco víc 1/4 šálku (60 ml), maso z vývaru dle chuti, čerstvý koriandr pár lístků, sůl dle chuti

Příprava

Zima je obdobím polévek. U nás bývají dost často a vždycky se snažíme vymyslet něco nového. Tentokrát to bylo strouhání. Ale strouhání z kukuřičné mouky, tedy bez lepku a krásně žluťoučké. Polévce taky dodalo na sytosti, takže úplně klidně posloužila jako jediný chod.

Vývar je základem této polévky, ale vlastně je úplně jedno, jaký bude. Hlavní je, aby byl kvalitní, pokud možno domácí. Pokud jste se k vývarům ještě pořádně nedostali, velmi vám je doporučuju. Polévky jsou jedna báseň a navíc máte výbornou ingredienci pro spoustu dalších jídel – pokud jste na českou kuchyni, pomůže vám k lepším omáčkám, pokud jste spíš na jižní lehčí stravu, pak je užijete při přípravě rýží (včetně paelly!), fideuá (těstovinová obdoba paelly) nebo jídel “z jednoho hrnce”.

Domácí vývar se nejlépe dělá v pomalém hrnci, stačí ho jen naložit surovinami a nechat osudu. Za několik hodit už jen cedíme. Zcela bez práce. Jeden takový vývar jsme dělaly v tomto receptu.

Pokud je třeba, dáme vývar ohřívat. Mezitím si umícháme těsto na strouhání. Na dvě porce si do mističky rozklepneme vejce a přidáme necelou půlku šálku kukuřičné mouky. Začneme míchat v těsto, cílem je konzistence o něco tužší než je zpracovaná plastelína. Postupně přidáváme po troškách další mouku, dokud nemáme pěkné těsto. Vytvoříme z něj hrudku.

Pórek očistíme a nakrájíme na asi 3 mm silná polečka. Mrkev (syrovou nebo z vývaru) nakrájíme na kolečka. Papriku na proužky.

Trošku odležené těsto začneme do polévky strouhat na nejhrubším struhadle (nebo z něj můžeme jednoduše udělat malé hrudky). Strouhání se velmi rychle uvaří, když tedy vyplave na hladinu, přidáme zeleninu.

Pokud máme maso z polévky, teď je čas přidat ho do hrnce.

Za několik málo minutek bude už zelenina lehce změklá a my máme hotovo. Teď už jen stačí ochutnat (pokud je třeba dosolit) přidat pár lístků koriandru a můžeme servírovat.

2014-04-18 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI