Rajčatová polévka zpět

Ingredience:
rajčata oloupaná a nakrájená500 gbrambory nakrájené na plátky500 golivový olej1 lžíce
cibule nakrájená nahrubo3 ksfeferonka dle chutizeleninový nebo drůbeží vývar1 l
třtinový cukr2 lžícesůl dle chutipepř špetka
rajčata oloupaná a nakrájená 500 g, brambory nakrájené na plátky 500 g, olivový olej 1 lžíce, cibule nakrájená nahrubo 3 ks, feferonka dle chuti, zeleninový nebo drůbeží vývar 1 l, třtinový cukr 2 lžíce, sůl dle chuti, pepř špetka

Příprava

Hustá polévka, která vás zasytí. 

Pomalu se blíží sezóna čerstvých rajčat ze zahrádky, a tak je na čase oprášit recept na skvělou polévku, ve které rajčátka upotřebíte. Je za půlhodiny hotová, krásně voní létem a chutnat bude celé rodině, to mi věřte. A jako bonus ji zvládne uvařit i úplný začátečník, tak směle do toho. 

Dnes poněkud netradičně začneme tím, že spaříme a oloupeme rajčata. Vezměte velký hrnec a dejte do něj vařit dostatečné množství vody. Jakmile voda začne vařit, vhoďte do ní rajčata, která předtím lehounce v jednom místě nařízněte do křížku (to aby se slupka lehce sloupla). Rajčata jen krátce spařte, tj. jakmile uvidíte, že se slupka v místě řezu odlupuje, šup s nimi ven. A tentokrát do mísy se studenou vodou, kterou si určitě nezapomeňte připravit k ruce. 

Spařená rajčata oloupejte a nakrájejte. Vezměte další hrnec a rozehřejte v něm zhruba lžíci olivového oleje. Na tom lehce opékejte cibulku. Když začne zlátnou, přidejte plátky brambor a ještě chvíli restujte, dokud i brambory nezačnou chytat barvičku. Chcete-li, nyní přichází řada i na feferonku, takže směle do toho a šup s ní do hrnce. Já osobně ji teď nedávám, ale jen proto, že polévku dávám i dětem a jsem líná, dělat ji nadvakrát. 

V tuto chvíli přidejte nakrájená rajčata, vše zalijte vývarem a asi 15 minut vařte, dokud brambory nezměknou. Pak vše rozmixujte, přidejte cukr (pozor, dejte na svou chuť, já mám raději polévku sladší, tak dávám cukru poměrně hodně!!!), dosolte a dopepřete. Podávejte s tousty opečenými nasucho a potřenými česnekem, posypané bazalkovými lístky a lehce zakápnuté olivovým olejem.

A pokud máte v lednici kousek parmazánu (nebo klidně i jiného sýru), nebojte se ho nahoru strouhnout taky. Je to lahoda.

Dobrou chuť! 

2015-06-18 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI