Vegetariánská polévka PHỞ zpět

Vývar:
oloupaná a nakrájená šalotka2 ksčesnek5 stroužkůcelý pórek (omytý a nakrájený)1 ks
oloupaná a nakrájená mrkev2 ksjarní cibulka2 kschilli paprička1 ks
čerstvý zázvor80 gsušené houby Shiitake (předem namočen ve vodě) hrstoloupaný pomeranč3 plátky
limetka1/2 kscelá skořice1 ksbadyán3 hvězdičky
hřebíček5 - 6 kspepř pár kuličekvodacca 3 - 4 l
Polévka:
vývar dle potřebyrýžové nudle dle potřebyčerstvý koriandr dle chuti
omáčka TABASCO® Sweet & Spicy pár kapekpředem namočené houby Shiitake hrstchilli paprička dle chuti
limetková šťáva dle chutijarní cibulka hrstplátky mrkve dle potřeby
oloupaná a nakrájená šalotka 2 ks, česnek 5 stroužků, celý pórek (omytý a nakrájený) 1 ks, oloupaná a nakrájená mrkev 2 ks, jarní cibulka 2 ks, chilli paprička 1 ks, čerstvý zázvor 80 g, sušené houby Shiitake (předem namočen ve vodě) hrst, oloupaný pomeranč 3 plátky, limetka 1/2 ks, celá skořice 1 ks, badyán 3 hvězdičky, hřebíček 5 - 6 ks, pepř pár kuliček, voda cca 3 - 4 l, vývar dle potřeby, rýžové nudle dle potřeby, čerstvý koriandr dle chuti, omáčka TABASCO® Sweet & Spicy pár kapek, předem namočené houby Shiitake hrst, chilli paprička dle chuti, limetková šťáva dle chuti, jarní cibulka hrst, plátky mrkve dle potřeby

Příprava

Nic vás nedostane při chřipce tak rychle na nohy jako extra silná polévka Phở. Kombinace zeleniny, bylinek a koření v jednom vývaru vás vyléčí raz dva. Já jsem do ní navíc přidala i sušenou houbu shiitake (šitake), která posiluje celkovou obranyschopnost organismu proti virovým onemocněním.  Pokud ji neseženete, skvěle poslouží např. i hlíva ústřičná. Základem této polévky je silný a kořeněný vývar, který si můžete i zamrazit na horší časy. Receptů na vegetariánskou polévku Phở je nespočet a každý ji dělá trošku jinak. Já vám dnes ukážu, jak jsem si ji oblíbila já.

Suroviny na vývar vložíme do velkého hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen a necháme probublávat cca 1 hodinu. Po hodině vytáhneme z polévky limetku i pomeranč. Pokud bychom to neudělali, vývar by nám zhořkl. Hrnec přikryjeme poklicí a vaříme další dvě hodiny. Jakmile je vývar hotový, přecedíme ho přes plátýnko nebo čistou utěrku. Teprve teď můžeme vývar osolit. Takto připravený vývar můžete rozdělit do uzavíratelných sáčků a zamrazit nebo si rovnou připravit polévku Phở. 

Rýžové nudle uvaříme v osolené vodě. Jakmile budou nudle měkké, scedíme je a propláchneme ve studené vodě. V menším hrnci přivedeme vodu k varu. Přidáme houby shiitake, hrst jarní cibulky a mrkev. Necháme projít varem, ihned stáhneme z plotny a zeleninu zchladíme ve studené vodě.

Do misek naservírujeme rýžové nudle, přidáme spařenou zeleninu, houby a vše zalijeme horkým vývarem. Přidáme čerstvý koriandr, pálivou omáčku a pár kapek limetkové šťávy. Kdo chce, může si do polévky přidat ještě nasekanou chilli papričku.

2019-01-07 Polévky

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI