Vepřový jazyk do vietnamské polévky i amerického sendviče zpět

Ingredience:
vepřový jazyk2 kskuřecí vývar1 litrrýbí polévka1 lžíce
bobkový list1 kshvězdička badyánu1 ksskořice1 špalíček
nové koření3 kscelý pepř5 kstoastový chléb
rýžové nudle obloha do sendvičů
vepřový jazyk 2 ks, kuřecí vývar 1 litr, rýbí polévka 1 lžíce, bobkový list 1 ks, hvězdička badyánu 1 ks, skořice 1 špalíček, nové koření 3 ks, celý pepř 5 ks, toastový chléb , rýžové nudle , obloha do sendvičů

Příprava

Ten výsledek musí být opravdu chuťově nadnárodní. Proto vycházím nejprve z vietnamské kuchyně a jejich parádních polévek Phở. Je to jen o vychucení kořením a následném využití vývaru. 

Příprava první - uvařit.

Ten výsledek musí být opravdu chuťově nadnárodní. Proto vycházím nejprve z vietnamské kuchyně a jejich parádních polévek Phở. Je to jen o vychucení kořením a následném využití vývaru. 

1/ Použijeme hotový kuřecí vývar. Protože výsledkem má být maso v chuti velmi výrazné. Do něj, studeného přidáme několik kousků koření - list, nové, pepř, badyán, skořice. Vše v celku.
Po přivedení k varu přidáme lžíci rybí omáčky a lžičku cukru, vložíme opláchnuté jazyky bez zvláštního opracování. To až později. Pozor! Ta zvláštní vůně kterou brzy ucítíte je to známé neznámé vietnamské Phở. A věřte mi, i takto narychlo parádní. 

2/ V tlakovém hrnci postačí 45 minut a po odtlakování vyjmeme maso. Necháme 10 minut odpařit a sloupneme. Opravdu poctivě. Ta bílá slupka a některé kousky zespoda jsou nechutné a spíše na škodu. Dočištění by mělo být opravdu kvalitní. Lepší než do tlačenky, protože ve studeném nářezu se každý nechutný kousek dost projeví. 

3/ Ještě teplé připravené kousky zatočíme natěsno do potravinářské fólie a necháme vychladnout. Několik hodin. Pak se dobře krájí. No a při prvním nakrojení pochopíte proč tolik štráchů. Ta chuť je opravdu báječná. Příprava druhá - sendviče a tousty >> Tady se fantazii meze nekladou, takže postupně u obrázků popíšu složení jednotlivých kousků. Každopádně možností je spousta. Mne inspirovala jak zkušenost a vlastní chuť či možnosti lednice, tak často různé fotky a videa. Příprava třetí - polévka ve stylu Phở 

Ta primární originální polévka je dost dlouho a poctivě vařená. Ovšem dík nápadu takhle jednou večer a následnému pokusu hned druhý den se podařilo vše už výše popsané včetně polévky která opravdu překvapila. Byla a je velmi srovnatelná s originálem. Jen jsem ten poněkud kalnější vývar (dík tlakáči) musel nejen přecedit, ale i filtrovat přes utěrku. Stálo to za to. 

1/ Pro zopakování - vývar na Phở musí být velmi horký. Aby nejen správně chutnal, ale hlavně podpořil všechny ostatní složky, které dík tomu vydají ze sebe to nejlepší. 
2/ Do misky si připravíme vařené rýžové nudle vybrané dle chuti. Já nejraději Bún. Čerstvě připravené. Ty chlazené z lednice druhý den docela páchnou. Nemusím je. 
3/ Přidáme maso. Kousky z jazyka. Ono něco zbude když nedokrájíte na plátečky konce. Taky cibuli, bílou i zelenou, určitě petrželku a koriandr. To pro začátek. 
4/ Dále se hodí bambusové výhonky, thajská bazalka, perila, mungo klíčky... 
5/ Na toto vše nalijeme vroucí vývar a ochutíme podle sebe, opět já: vždy citron raději než ocet, chilli omáčku s kohoutem raději než kousky papriček, ale nakládané jalapeño bych klidně použil, nemusím nakládaný česnek v pálivém octu a bylinky popsané výše. Stačí petrželka a koriandr. Určitě si dám mletý pepř.

Doboru chuť!

2015-02-12 Polévky

Poznámka

Na salámy i šunku klidně zapomeňte. A na tradiční tlačenku tuplovaně. Stejně tak na možnost upravit jej jako tradiční českou svíčkovou. To jde! A jak fajnově. O tom ale potom. Jenže dnes prosím vepřový jazyk do sendviče jako nářez. Nedávno jsem na facebook přidal fotku nového jídla z čínské restaurace blízko mého bydliště. Vepřový jazyk v sójové omáčce. Za pár peněz lahůdka k neuvěření. No a nebyl bych to já kdybych se nepokusil o něco nového i doma. Primárně mi šlo o ten jazyk uvařený v pikantním vývaru tak nějak po asijsku. Nakonec ale ukázaly se možnosti takřka nekonečné. Takže vepřový jazyk do sendviče v jednoznačně nadnárodním stylu. Pohleďte a žasněte a klidně vy znalejší na chvíli zapomeňte na úžasné New Yorkské Pastrami. Protože tohle masíčko je stejně tak skvělé. V tom sendviči.

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI