Zeleninová, smetanová rybí polévka s krutóny zpět

Ingredience:
středně velké mrkve2 kspetržel1 ksceler1/4 ks
květák5 růžičekbrokolice5 růžičekmalá cibule1 ks
středně velké brambory3 ksmáslo dle potřebysůl dle chuti
pepř dle chutisměs sušeného koření (petrželka, libeček, pažitka) dle chutiryba (mník, treska bez kostí, bez kůže)500 - 600 g
smetana ke šlehání1 kelímekvoda nebo rybí vývar dle potřebylibeček hrst
olivový olej dle potřebypečivo na krutony dle potřeby
středně velké mrkve 2 ks, petržel 1 ks, celer 1/4 ks, květák 5 růžiček, brokolice 5 růžiček, malá cibule 1 ks, středně velké brambory 3 ks, máslo dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, směs sušeného koření (petrželka, libeček, pažitka) dle chuti, ryba (mník, treska bez kostí, bez kůže) 500 - 600 g, smetana ke šlehání 1 kelímek, voda nebo rybí vývar dle potřeby, libeček hrst, olivový olej dle potřeby, pečivo na krutony dle potřeby

Příprava

Rybí polévka ve mně vždy evokovala jen tu štědrovečerní, kterou jsem moc nemusela. Tak jsem si řekla, že to zkusím jinak a udělám takovou rybí polévku, ve které bude vše, co máme rádi, tedy hodně zeleniny, ryba a smetana. Výsledkem je opravdu lahodná rybí polévka, kterou zkusím v rodině navrhnout jako štědrovečerní alternativu. Snad mi to projde.

Na másle si krátce zarestneme najemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer až zelenina zezlátne (cca 3-5 minut). Poté přidáme nakrájené brambory a ještě chvíli restujeme. Nakonec přidáme květák a brokolici. Zeleninu zalijeme vodu (případně vývarem), tak aby byla ponořena zcela, ale ne více. Přidáme směs sušeného koření a vaříme do zkřehnutí zeleniny. Nakonec přidáme rybu nakrájenou na větší kousky (bez kůže, lehce nasolenou). Vaříme cca deset minut. Poté přidáme smetanu na vaření a na mírném ohni provaříme. Poté dochutíme solí a pepřem, přidáme nasekaný libeček a podávám s krutónky.

Krutónky lze připravit např. z toustového chleba, rohlíku či jiného pečiva. Nakrájené pečivo na kostičky stačí jen promíchat ve směsi olivového oleje a bylinek (sušená petrželka, pažitka, libeček) a trochy soli a na suché pánvi orestovat.

2016-03-21 Polévky

Poznámka

Inspirovala jsem se v časopise Albert 12/2013.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI