Artyčoky s citronovou omáčkou zpět

Ingredience:
čerstvé artyčoky2 kscitron - šťáva z něj1/2 ksocet1 lžíce
Omáčka Beurre au citron:
citronová šťáav3 lžícesůl špetkabílý pepř špetka
chlazené máslo120 g
čerstvé artyčoky 2 ks, citron - šťáva z něj 1/2 ks, ocet 1 lžíce, citronová šťáav 3 lžíce, sůl špetka, bílý pepř špetka, chlazené máslo 120 g

Příprava

Miluju nakládaný artyčoky. Kolem těch čerstvých léta jen chodím a až letos jsem si troufla je připravit! No a jelikož jsem zrovna dostala kuchařku od Julie Child, plnou francouzských delikates i základních receptů, artyčoková premiéra byla o to snazší. A víte co? Není to zase taková věda a výsledek stojí za tu trochu námahy. Získáte tak naprosto skvělej předkrm nebo lehkou večeři a blejsknete se i před návštěvou.

Artyčokům ulomíme stonek a seřízneme spodní část, aby se daly postavit. Pak seřízneme špičku, asi 2cm od konce a lístkům taky ustřiháme špičky. Artyčoky pokapeme citronovou šťávou, a pokud chceme, aby si uchovaly barvu, ponoříme je do mísy se studenou vodou asi 1l a 1 lžící octa.
Takto připravené artyčoky vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 35-45 minut. Hotové jsou, když se lístky odlupuji a do spodní části lehce zajede nůž. Vyndáme je naběračkou a dáme do velkého cedníku okapat, růžičkou směrem dolu.

Beurre au citron, čili máslovo-citrónovou omáčku si připravíme ze 120g chlazeného másla, nakrájenýho na 8 kostek a ze tří lžic citronové šťávy, soli a špetky bílého pepře. Šťávu, sůl a pepř svaříme v rendlíku na 1/3 = asi jednu polívkovou lžíci. Když je hotovo, odstavíme z plamene a hned přimícháme dvě kostky másla. Potom dáme rendlík zpět na velmi mírný plamen a postupně přimícháme zbylé kostky másla. Na závěr, těsně před podáváním, po kapkách přimícháme horkej zeleninovej vývar nebo vodu, dochutíme a je to. Já přidala ještě dvě snítky citrónovýho tymiánu.

Artyčoky jíme tak, že odlupujeme jednotlivý lístky, namáčíme je do citronový omáčky a zubama stahujeme jedlou dužinu. Takto postupujeme až ke středu – srdíčku, ze kterého pak odstraníme nejedlé štětinky a lahodný srdíčko pak sníme celý, opět namočený do Beurre au citron. Bon Apetit!

2016-05-30 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI